Pfizer øker leveransen:

1,2 millioner ekstra doser til Norge

Mandag ble det kjent at EU har inngått avtale med Pfizer om levering av ytterligere 100 millioner vaksinedoser i 2021.

ØKER LEVERANSEN: Pfizer øker leveransen av coronavaksine til EU. Det er også godt nytt for Norge. Foto: Berit Roald / NTB
ØKER LEVERANSEN: Pfizer øker leveransen av coronavaksine til EU. Det er også godt nytt for Norge. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 162 000 000+313.8K
døde 3 370 000 +7.5K
Se mer

Den økte leveransen til EU drypper også på Norge, og FHI venter nesten 1,2 millioner ekstradoser i løpet av året.

- Den avtalen EU har signert med Pfizer gir Norge 1,185 millioner doser, sier seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon for vaksineforsyning i FHI til Dagbladet.

VURDERER Å UTSETTE: Studier viser at én dose av vaksinene gir 80% immunitet. Derfor vurdere nå helsemyndighetene å utsette dose nummer to, for å kunne vaksinere flere, raskere. Vis mer

Kan komme 2. kvartal

Akkurat når Norge vil få de ekstra dosene, er imidlertid usikkert.

- Antakelig kan noen av disse dosene komme i andre kvartal, men det vet vi ikke sikkert.

- Hvor mye har dette å si for vaksinasjonen i Norge?

- Det er jo generelt sånn at jo flere doser vi får, jo raskere går vaksinasjonen, sier Jønsrud.

Ifølge FHIs statistikk over vaksinerte i Norge, som sist ble oppdatert fredag, har over en million nordmenn nå fått første dose av coronavaksinen.

To tredeler av EU

Den nye avtalen med Pfizer kommer som følge av at EU-kommisjonen har valgt å benytte seg av muligheten til å kjøpe ytterligere 100 millioner vaksinedoser i tråd med en avtale signert 17. februar i år, skriver Pfizer i en pressemelding.

- Vi har nå til hensikt å levere totalt 600 millioner doser til EU i år, som vil dekke to tredeler av EU-befolkningen. Det er den største leveranseavtalen for Comirnaty (coronavaksinen) vi har avtalt globalt, sier kommersiell direktør Sean Marett i Biontech.

Sist uke kom nyheten om at Pfizer og Biontech skal levere 50 millioner vaksinedoser til EU raskere enn planlagt. Selskapet planlegger dermed å levere 250 millioner doser til EU i andre kvartal. Det er en firedobling av den avtalte mengden i første kvartal, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer