1,2 millioner hjemme i sommerferien

1,2 millioner nordmenn i alderen 16-79 år reiser ikke på ferietur om sommeren. Andelen som ikke drar på sommerferie har holdt seg omtrent uendret på 1990-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En typisk hjemmeferierende er enslig og eldre, har lav inntekt og utdanning, bor i et spredtbygd strøk og stemmer Senterpartiet. For dem som reiser på sommerferie går to av tre turer til reisemål i Norge, helst til kystområder.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at inntekt og utdanning er viktig for ferieomfanget. Hver annen person med husholdningsinntekt under 200.000 dro ikke på sommerferie i 1997. For personer med husholdningsinntekt over 500.000 kroner var det bare en av fem som ikke var på sommerferie. Ferieomfanget varierer også sterkt med utdanningsnivået. Sommeren 1997 var hver annen person med utdanning på ungdomsskolenivå uten ferie. Derimot var bare en av fire personer med høyere utdanning uten sommerferie samme år.

Folk som bor i spredtbygde strøk har lavest ferieaktivitet. Nesten hver annen person fra spredtbygde strøk var uten ferietur sommeren 1997. Blant personer som bor i byer med over 100.000 innbyggere var det bare 23 prosent som ikke dro på sommerferie. Andelen som ikke drar på sommerferie varierer også mye mellom landsdelene. I Oslo/Akershus var bare 24 prosent uten sommerferietur i 1997. På Østlandet ellers og i Nord-Norge var henholdsvis 44 og 41 prosent ikke på ferie sommeren 1997.

Sannsynligheten er størst for å treffe personer med partipreferanse Senterpartiet (Sp) hjemme om sommeren. Andelen uten sommerferietur er på 45 prosent for velgerne til Sp. Også tilhengere av Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet velger i større grad enn gjennomsnittet å være hjemme om sommeren. Derimot har velgerne til Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti større ferieaktivitet enn gjennomsnittet.

Statistikken over nordmenns ferievaner bygger på en intervjuundersøkelse gjennomført i november 1997. Undersøkelsen dekker ferieturer med minst fire overnattinger og bygger på et utvalg på 2.500 personer i alderen 16-79 år.

(NTB)