Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

* Så smittsomt er det. * Ute av kontroll i Vest-Afrika * Ebola i Norge.

UTE AV KONTROLL: Ebola har herjet i Vest-Afrika siden februar i år. Nå har en norsk kvinne også bli smittet under arbeid for Leger uten grenser i Sierra Leone. Bildet til høyre viser en død person bli båret ut fra Port Loko District Hospital i Sierra Leone. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB Scanpix og CDC
UTE AV KONTROLL: Ebola har herjet i Vest-Afrika siden februar i år. Nå har en norsk kvinne også bli smittet under arbeid for Leger uten grenser i Sierra Leone. Bildet til høyre viser en død person bli båret ut fra Port Loko District Hospital i Sierra Leone. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB Scanpix og CDC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødsviruset ebola raser gjennom Vest-Afrika med uforminsket styrke. Nå er også en norsk kvinne smittet.

Dette er viktige fakta og myter om ebola:

Utbredelse og omfang: FAKTA: Dette er det største ebola-utbruddet noensinne

Ebola-utbruddet startet i Guinea i februar, før det spredte seg til Liberia og Sierra Leone. I mars slo Leger uten grenser full alarm. Mens viruset har rast i Vest-Afrika, har det så langt krevd opp mot 3500 liv og over 7500 mennesker er smittet.

Aldri før har et ebola-utbrudd krysset landegrenser og spredt seg inn i hovedsteder og urbane strøk.

Myte: Vi kan lite om ebola
Ebola ble oppdaget i 1976 i Kongo, og siden har det vært utbrudd med jevne mellomrom. Det har altså blitt forsket på ebolas utbredelse, smitte og eventuelle kurer i 38 år. Viruset som nå herjer i Vest-Afrika, er av typen Zaire (EBOV), og er spesielt aggressiv.

FAKTA: Det finnes ingen kur
Det finnes ingen medikamenter som har dokumentert klinisk effekt på ebola-smittede, men legemiddelfirma verden over jobber nå for å utvikle en vaksine eller en medisin mot det svært dødelige viruset. WHO har anslått at en vaksine kan være tilgjengelig så tidlig som i november.

Myte: Viruset kan ikke stoppes
Erfaring fra tidligere utbrudd viser at det som fungerer er å isolere de smittede i egne behandlingssenter. Behovet for flere isolasjonssenter og helsearbeidere i Vest-Afrika er fortsatt enormt. I Liberia, med en befolkning på 4,2 millioner, har de normalt bare 51 leger. De trenger flere leger for å isolere og behandle de smittede, og dermed også stoppe utbruddet. 

12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

- 70 prosent av de smittede må få behandling og 70 prosent av begravelsene må bli gjort på en trygg måte for å få snudd på situasjonen. Det må vi få gjort i løpet av 60 dager, sa Anthony Banbury, sjef for UNMEER, den 30. september.

Myte: Det er farlig å reise til Afrika
For å være klinkende klar, så er det bare oppdaget ebola-tilfeller i landene Sierra Leone, Liberia, Guinea, Nigeria og Senegal, i Vest-Afrika. UD har kun utstedt reiseråd som fraråder nordmenn å reise til Liberia, Sierra Leone og Guinea. Andre afrikanske naboland har iverksatt tiltak som febersjekk på flyplasser, for å hindre viruset i å spre seg.

Ebola i Norge: FAKTA: Ebola kan bryte ut i Norge
Faren for internasjonal spredning er større ved dette utbruddet enn tidligere, fordi det allerede har spredd seg til urbane strøk i Vest-Afrika. Der reiser også folk mer. I praksis er ebola-utbruddet bare en flytur unna Norge.

20. september tok en mann med seg viruset fra Liberia til USA, da han skulle besøke familie i Texas. Forskere ved Northeastern University i Boston har anslått at det er 75 prosent sjans for at ebola har spredd seg til Frankrike innen utgangen av oktober, nettopp på grunn av flytrafikken.

- Vi har i lang tid ment at Norge bør sende helsepersonell. For å slukke denne brannen må vi løpe inn i det brennende huset. Det mest ansvarlige er å behandle, isolere og øke behandlingskapasiteten i de rammede områdene, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagbladet i går.

Myte: Ebola kan ikke spre seg i Norge
Norge er veldig godt forberedt på ebola-viruset, og mener det er lite sannsynlig at det vil spre seg videre fra den norske kvinnen som ble smittet i Sierra Leone.

12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

Men en spansk sykepleier som behandlet en ebolasyk prest, ble i går bekreftet smittet av viruset. 30 kolleger av sykepleieren går igjennom nøye undersøkelser for å se om smitten har gått videre også til dem. Altså kan små glipper i sikkerheten, ha store konsekvenser. Alle som har vært i kontakt med ebola-smittede, må spores opp og overvåkes for eventuelle symptomer.

Helseminister Bent Høie understrekte i går at han ikke frykter ebola i Norge, og sjansen er liten.

FAKTA: Den ebola-smittede nordmannen kan få eksperimentell medisin
To ebolasmittede amerikanere er erklært friske etter at de ble behandlet med medikamentet Zmapp, som bruker antistoffer som bekjemper viruset. Ifølge Oslo Universitetssykehus finnes det lignende miksturer som er tilgjengelige.

- Men vi vet ikke om vi vil få tak i det, vi vet ikke om vi vil bruke det eller om det kan gi uønskede bivirkninger, sa overlege Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus til Dagbladet i går.

Så smittsomt er det: FAKTA: Det er vanskelig å påvise ebola-smitte
Ebola kan være vanskelig å påvise, fordi de tidlige symptomene ligner på symptomene til for eksempel malaria. Ebola starter som oftest med feber, uttalt svakhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Så kommer oppkast, diaré, utslett, nyre- og leversvikt, og i noen tilfeller indre og ytre blødninger.

At symptomene ligner andre sykdommer som er vanlig i Vest-Afrika, er en av grunnen til at utbruddet ble varslet så sent.
Myte: Ebola er ufattelig smittsomt
Det er så langt ikke påvist luftbåren smitte av ebola, som ville vært mye mer alvorlig. Ebola smitter via kroppsvæsker, altså blod, svette eller oppkast fra personer som allerede er syke. Det er ofte derfor de personene i Vest-Afrika som steller de syke eller begraver de døde, som smittes med viruset. Å sitte i samme rom eller på samme buss som en ebola-pasient, innebærer lav smitterisiko. Men å ta på pasienter som kaster opp, har blødninger eller diaré, innebærer høy risiko. Noen ebola-kampanjer i Vest-Afrika har frarådet klemmer, håndtrykk og berøring av andre mennesker. Men ebola smitter ikke fra personer uten symptomer. Men jo sykere du blir, jo mer smittsom er du. Ebola-syke er mest smittsome like før og etter døden.

FAKTA: Det smitter fra dyr til mennesker
Ebolavirusinfeksjon smitter til mennesker fra dyr. I Afrika er det dokumentert smitte til mennesker ved håndtering av infiserte sjimpanser, gorillaer, flaggermus, aper, skogsantiloper og hulepinnsvin, som er funnet syke eller døde i regnskogen.

Dette utbruddet kan ha startet ved smitte fra flaggermus til en toåring i Guinea, som var den første pasienten som døde i dette utbruddet.
FAKTA: Halvparten dør
Ebola er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner i dag. Dødsprosenten i Liberias hovedstad Monrovia har vært oppe i 90 prosent, fordi mange syke har kommet sent inn til behandling.

Dødsprosenten ligger vanligvis på 50 til 90 prosent. Anslagene nå sier at over 7500 er smittet mens nesten 3500 er døde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media