PYRAMIDE: Zeek Rewards ble i løpet av bare halvannet år en av de største Ponzi-svindlene i USA noensinne. «Det som er ukjent for investorene er at Zeek Rewards i virkeligheten er et enormt Ponzi og pyramidespill», heter det i tiltalen mot selskapet.
PYRAMIDE: Zeek Rewards ble i løpet av bare halvannet år en av de største Ponzi-svindlene i USA noensinne. «Det som er ukjent for investorene er at Zeek Rewards i virkeligheten er et enormt Ponzi og pyramidespill», heter det i tiltalen mot selskapet.Vis mer

12 nordmenn saksøkt i USA etter pyramidekollaps

Saksøkt for rundt 13 millioner kroner i storoppryddingen etter milliardsvindelen Zeek Rewards.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tolv nordmennene er saksøkt i North Carolina. De kreves for til sammen rundt 13 millioner kroner, penger som ifølge
påtalemyndigheten i Nord-Carolina er deres nettogevinst på pyramidesvindelen Zeek Rewards.

- Hvis det blir nødvendig å trekke disse for retten, vil det skje her i Charlotte, Nord-Carolina, sier bostyrer Kenneth D. Bell i advokatfirmaet McGuireWoods til Dagbladet.

- Det kan bli nødvendig å ta ytterligere skritt i Norge, men vi håper å få de saksøkte med på en ordning tidlig i prosessen, sier Bell.

En norsk advokat er også engasjert av bostyret i saken, men denne advokaten ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Kjendispyramide Zeek Rewards ble stengt av amerikanske Security and Exchange Commission (SEC) i august 2012. Da var Ponzi-svindelen på 600 millioner dollar (3,6 milliarder kroner) i ferd med å kollapse.

Den tidligere sykehus-tryllekunstneren Paul Burks, hadde i løpet av bare halvannet år skapt det som ifølge Huffington Post er blant de største Ponzi-svindlene i USA noensinne.

«Siden Januar 2011 fram til i dag har de tiltalte generert med enn 600 millioner dollar fra rundt én million investorer (...) Det som er ukjent for investorene er at Zeek Rewards i virkeligheten er et enormt Ponzi og pyramidespill», het det i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet avslørte i mars i fjor at flere hundre nordmenn var med i Zeek Rewards-svindelen.

Flere av dem er såkalte pyramidegjengangere, kjent fra flere norske og internasjonale pyramidekollapser.

Norske kjendiser hadde også latt seg lokke med, blant annet Ole Ivars-vokalist Tore Johansen og TV-profil og Svein «Charter-Svein» Østvik. Østvik rekrutterte blant annet programleder og punkentreprenør Thomas Seltzer til pyramiden.

- I god tro Den største norske nettovinneren, en Oslo-mann (54), har ifølge rettsdokumentene fått utbetalt 257 000 dollar - rett i underkant av to millioner kroner etter dagens dollarkurs. Han fikk vite at han var saksøkt i USA for et par dager siden.

- Jeg synes det er ganske utrolig. Vi handlet i god tro, så vi kommer til å sette advokat på saken, sier Oslo-mannen til Dagbladet.

Dersom han ikke kommer noen vei med advokat, vil han forsøke å betale kravet, bedyrer han.

- Men det vil i så fall ta mange år for meg å betale tilbake et slikt beløp, sier han til Dagbladet.

Storopprydding Titusenvis av nordmenn har vært involvert i kollapsede internasjonale pyramidespill i løpet av de siste tiårene. Men storoppryddingen som er satt i gang etter ZeekRewards-kollapsen, savner sidestykke.

Bostyret forsøker å «nullstille» pyramiden, ved å hente penger fra de som har gått med overskudd, for å fordele til de som har gått med underskudd.

I USA har konkursboet allerede saksøkt over 9000 personer som har tjent penger på pyramidekollapsen.

Nesten 100 000 mennesker som har tapt penger i pyramidesvindelen har helt eller delvis fått sine tap dekket, ytterligere 75 000 personer har meldt krav til boet.

- Jeg er ikke kjent med at man har gjort det på denne måten tidligere, sa Monica Kjelsnes, seniorrådgiver i Lotteritilsynet til Dagbladet i august.

- Dette er å bryte ny mark i forbindelse med etterspillet etter pyramidekollapser, sa førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim.

I alt 333 nordmenn som har tapt på pyramidesvindelen har meldt krav til boet. 221 av disse har fått tilbake hele eller deler av det tapte beløpet.

BOSTYRER: Kenneth D. Bell
BOSTYRER: Kenneth D. Bell Vis mer