12 norske eksportører tatt i juks

Europa-kommisjonen slår hardt ned på brudd mot lakseavtalen. Ytterligere 12 norske eksportører er tatt i fusk, og synderne ilegges en straffetoll på rundt 14 prosent, med virkning fra 1. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det igjen uro rundt laksen, bare dager etter at Norge måtte gi etter for kommisjonens krav om bruk av markedsføringsmidler. Tidligere er 24 eksportører ilagt en liknende straffetoll, og ytterligere ni er i søkelyset.

Kommisjonen avsa lørdag, midt i pinsen, sin dom mot de 12, uten å gi Norge noe forvarsel. Selv ikke under møtet mellom norske EU-diplomater og ledelsen for kommisjonens dumpingkontor dagen før, ble det gitt signaler om hva som var i vente.

Men kommisjonen har hele tiden sagt at et hvert brudd på avtalen, som ble inngått med rundt 190 norske oppdrettere og eksportører i fjor sommer, vil bli bøtelagt umiddelbart og uten nåde.

Ubetydelige

På norsk side sier man at alle de 12 er små eksportører og at de i volum ikke har noen betydning. Men like fullt sliter det på avtalen at stadig nye selskaper blir tatt i overtramp.

De 12 er enten tatt i for sen rapportering eller totalt fravær av rapporter til kommisjonen om priser og salgskvanta. Det er denne gang ikke fastslått underprising, men brudd på rapporteringsplikten. Om dette skyldes at laksen har vært solgt til dumpingpriser, vil ikke kommisjonen kommentere. Det heter i kommisjonsvedtaket at ingen av de 12 har kunnet gi noen rimelig forklaring på hvorfor rapporteringsplikten er brutt, og at en foreløpig straffetoll derfor må ilegges. En ekstratoll på rundt 14 prosent betyr i praksis at eksportørene er utestengt fra EU-markedet.

(NTB)