Krigen i Ukraina

- 12 offiserer drept i angrep

Det hevder den ukrainske presidentens rådgiver, Oleksiy Arestovych.

IKKE BEKREFTET: Ukrainske myndigheter hevder å ha drept 12 russiske offiserer i et angrep. Dette er ikke bekreftet fra russisk hold. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB
IKKE BEKREFTET: Ukrainske myndigheter hevder å ha drept 12 russiske offiserer i et angrep. Dette er ikke bekreftet fra russisk hold. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolv høytstående russiske offiserer er drept i et ukrainsk angrep på en strategisk viktig flyplass nær Kherson, hevder den ukrainske presidentens rådgiver, Oleksiy Arestovych, ifølge The Independent.

Opplysningene er ikke bekreftet fra russisk hold.

Flyplassen har ved flere anledninger vært et mål for Ukraina - helt siden russiske styrker tok kontroll over den ved starten av invasjonen 24. februar.

Angrepet skal ha blitt gjennomført med rakettsystemet HIMARS, som er levert av USA. HIMARS-raketter har lengre rekkevidde enn andre våpen i Ukrainas arsenal.

RAET: En rakett slo ned i Kharkiv øst i Ukraina lørdag 9. juli. Seks personer skal være skadd etter hendelsen. Video: Reuters. Vis mer

Første by som falt

Kherson er en av Ukrainas viktigste havnebyer sør i landet. Den ligger ikke langt fra russisk-okkuperte Krim og var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

Russland har kontrollert byen i flere måneder, og i slutten av april kunngjorde militæradministrasjonen i byen at en ny borgermester var innsatt.

Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen fra juni av og innføre rubel som betalingsmiddel.

Internett-tilkoblingen til byen har vært underlagt samme restriksjoner og sensur som i Russland. Kritiske røster blir undertrykket, og 45 prosent av befolkningen har flyktet til fortsatt frie områder i Ukraina.

GRAVER: Her viser en ukrainsk soldat fram nygravde skyttergraver ved byen Siversk øst i Ukraina. Vis mer

Flere drept

Ukraina har ved flere anledninger hevdet å ha drept høytstående russiske tjenestemenn.

Den første av generalene som ble drept, skal ha falt allerede 28. februar, bare fire dager inn i krigen. Generalmajor Andrej Sukhovetskij (47), øverste leder for russernes 7. luftbårne divisjon, ble drept i kamp. Det ble bekreftet av offisersforeningen i 47-åringens hjemterritorium Krasnodar.

Siden har det kommet en rekke rapporter om drepte russiske generaler og offiserer.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dahlhaug har tidligere omtalt det som «uvanlig» at disse blir drept i kamp.

Overfor Dagbladet har han imidlertid forklart at det trolig skyldes et behov for å sende fram generaler for å «stive opp» fronten. Det er vanlig i det russiske militæret, men ikke sett med Nato-øyne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer