12 palestinere drept

Minst 12 palestinere ble drept da israelske styrker rykket inn i Gaza by seint lørdag kveld. Den blodige operasjonen er den største siden intifadaen brøt ut i september 2000, og skjer bare tre dager før det israelske valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Infanteriavdelinger, støttet av kamphelikoptre og panserkjøretøy rullet inn i Gaza by fra tre retninger like før midnatt norsk tid. Ifølge vitner ble det skutt med maskingevær fra helikoptrene mot utvalgte mål, også mot menneskemengder i gatene.

I tillegg til de døde, er 51 mennesker skadd. For åtte av disse er tilstanden kritisk. I private biler så vel som sykebiler ble døende og skadde fraktet til sykehuset Shifa Hospital i Gaza by etter angrepet.

- Motangrep

Den palestinske Al Aqsa-brigaden har sagt at de sprengte tre israelske tanks i sammenstøtene som fulgte. Den israelske hæren har benektet dette, men en talsmann sier at invasjonen var et svar på at israelske soldater kom under artilleri- og anti-tankbeskytning fra palestinsk hold. Dette skal ha skjedd da israelerne rykket inn i nabolaget Zaitoun. Området er kjent for å huse flere Hamas-tilhengere.

Huset til en Hamas-aktivist, som ble drept i en aksjon mot en jødisk bosetning for flere måneder siden, ble sprengt i lufta.

Valg

Tirsdag er det valg på ny nasjonalforsamling i Israel. Så langt ser det ut til at Ariel Sharon og Likud kommer til å komme seirende fra det. Men spørsmålet er om seieren blir stor nok til å få en stabil regjering på beina. Tidligere sammenstøt har som regel ført til økt oppslutning for høyresida i Israel.

Angrepet er det blodigste på Gaza-stripen siden 13 palestinere ble drept i byen Khan Younis i august.

Kilder: Associated Press og NTB

<B>51 SKADD: </B>Alle de skadde var palestinere.
<B>FULLT SYKEHUS: </B>En lege sjekker tilstanden til en av de mange som ble såret i motangrepet.