120 000 protesterer vilt i Tokyo: «Krigslov» kan sende japanske soldater i strid for første gang siden andre verdenskrig

Majoriteten i den pasifistiske nasjonen er imot.

VILLE PROTESTER: 120 000 demonstranter protesterte utenfor parlamentet i Tokyo i dag mot en lov som kan føre til at japanske styrker havner i strid. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB Scanpix
VILLE PROTESTER: 120 000 demonstranter protesterte utenfor parlamentet i Tokyo i dag mot en lov som kan føre til at japanske styrker havner i strid. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 120 000 demonstranter protesterte i dag utenfor det japanske parlamentet i Tokyo, skriver Al Jazeera. Liknende demonstrasjoner ble også holdt rundt om i landet.

Årsaken til de ville protestene er at statsminister Shinzo Abe ser ut til å få gjennomslag for en ny sikkerhetslov som åpner for at japanske soldater kan delta i strid for første gang siden andre verdenskrig.

Svært mange demonstranter bar bannere med slagord, og «Nei til krigslovgiving!», «Kast lovforslaget nå!» og «Abe, gå av!» runget i den enorme folkemengden.

Statsministeren sliter Japan er en pasifistisk nasjon hvor krigsmotstanden er grunnlovsfestet. Som følge av en nytolkning av grunnloven, vil den nye loven øke militærets handlingsrom.

I juli gikk lovforslaget, som innebærer at japanske soldater kan sendes i strid selv når det er deres allierte, og ikke Japan selv, som er under angrep, gjennom i Underhuset. Det er ventet at Overhuset, som har mindre makt, vil vedta loven seint i september.

Statsminister Shinzo Abe og hans støttespillere har tatt til orde for at den nye loven er nødvendig for å møte den nye sikkerhetssituasjonen i verden.

Meningsmålinger i Japan viser at majoriteten av folk er imot lovforslaget, og støtten til Abes regjering er synkende.

300 demonstrasjoner - For å gjøre verden til et bedre sted, må vi handle nå. Hvis ikke vil Japan bevege seg i gal retning. Det er grunnen til at jeg møtte opp i dag, sier demonstrant Mami Tanaka (35).

Hun deltok i protestene sammen med sin mann og sine tre barn.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det holdt mer enn 300 demonstrasjoner mot den nye krigslovgivingen i Japan i løpet av helga.

STERKT IMOT: Majoriteten i pasifistiske Japan er imot et lovforslag som kan sende japanske soldater i strid. Foto: EPA/KIYOSHI OTA/NTB Scanpix
STERKT IMOT: Majoriteten i pasifistiske Japan er imot et lovforslag som kan sende japanske soldater i strid. Foto: EPA/KIYOSHI OTA/NTB Scanpix Vis mer