120 000 protesterer vilt i Tokyo: «Krigslov» kan sende japanske soldater i strid for første gang siden andre verdenskrig

Majoriteten i den pasifistiske nasjonen er imot.

VILLE PROTESTER: 120 000 demonstranter protesterte utenfor parlamentet i Tokyo i dag mot en lov som kan føre til at japanske styrker havner i strid. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB Scanpix
VILLE PROTESTER: 120 000 demonstranter protesterte utenfor parlamentet i Tokyo i dag mot en lov som kan føre til at japanske styrker havner i strid. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt 120 000 demonstranter protesterte i dag utenfor det japanske parlamentet i Tokyo, skriver Al Jazeera. Liknende demonstrasjoner ble også holdt rundt om i landet.

Årsaken til de ville protestene er at statsminister Shinzo Abe ser ut til å få gjennomslag for en ny sikkerhetslov som åpner for at japanske soldater kan delta i strid for første gang siden andre verdenskrig.

Svært mange demonstranter bar bannere med slagord, og «Nei til krigslovgiving!», «Kast lovforslaget nå!» og «Abe, gå av!» runget i den enorme folkemengden.

Statsministeren sliter Japan er en pasifistisk nasjon hvor krigsmotstanden er grunnlovsfestet. Som følge av en nytolkning av grunnloven, vil den nye loven øke militærets handlingsrom.

I juli gikk lovforslaget, som innebærer at japanske soldater kan sendes i strid selv når det er deres allierte, og ikke Japan selv, som er under angrep, gjennom i Underhuset. Det er ventet at Overhuset, som har mindre makt, vil vedta loven seint i september.

Statsminister Shinzo Abe og hans støttespillere har tatt til orde for at den nye loven er nødvendig for å møte den nye sikkerhetssituasjonen i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer