MINST 200 SKADD:  Skadde får hjelp etter angrepet mot den ene av moskeen i Jemens hovedstad Sanaa under fredagsbønnen. Foto: Khaled Abdullah, Reuters/NTB Scanpix.
MINST 200 SKADD: Skadde får hjelp etter angrepet mot den ene av moskeen i Jemens hovedstad Sanaa under fredagsbønnen. Foto: Khaled Abdullah, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

120 drept i angrep mot moskeer

Selvmordsbombere i Jemens hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Dødstallene har nå steget til 120 etter angrepet mot de to moskeene, mens 300 ble skadd, melder CNN.

Antall drepte i terroren mot to moskeer i Sana i Jemen har steget til 77, melder helsepersonell.

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over situasjonen i landet.

Minst tre personer var involvert i terrorangrepene, som rammet to moskeer i Sana under formiddagsbønnen fredag.

De to moskeene, som ligger i sentrum av den jemenittiske hovedstaden, brukes hovedsakelig av tilhengere av den sjiamuslimske houti-militsen, som dominerer Jemen.

Den ene selvmordsbomberen slo til i en moské sør i Sana. En annen sto ved utgangen og sprengte seg selv i lufta idet mennesker flyktet ut av bygningen. En tredje selvmorsbomber angrep en moské nord i byen.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men Jemen har lenge vært preget av kamper mellom den mektige houti-militsen og al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

- Situasjonen i Jemen er svært alvorlig, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.
Frykter stedfortrederkriger
Summen av det som skjer nå i Jemen, Syria, Irak, Tunisia, Libya, Mali, Nigeria, viser at kompleksiteten i sikkerhetsbildet er verre enn på flere tiår, mener Brende.

- Det krever en eksepsjonell handlekraft fra verdenssamfunnet om å stå sammen og hindre at dette utvikler seg til såkalte stedforetrederkriger, hvor man utenfra forsøker å fyre opp under dette. Det er en situasjon nå i Jemen hvor de ulike grupperingene har støtte utenfra, sier han.

De to moskeene som ble angrepet fredag, brukes hovedsakelig av tilhengere av den sjiamuslimske houti-militsen. Den mektige houti-militsen har, sammen med flere andre mindre militsgrupper, den siste tiden forsøkt å sikre seg kontroll i styringen av landet.

Tidligere i år oppløste houthi-militsen nasjonalforsamlingen og dannet et presidentråd for å fylle maktvakuumet. Den ba deretter landets politiske partier om å få på plass en ny regjering.Samtidig fortsetter harde kamper mellom houti-militsen og AQAP, som også står sterkt i landet. Barn blant de drepte
Kilder i helsevesenet sier fredag ettermiddag til nyhetsbyrået AFP at antall drepte har steget til 77. Andre nyhetsbyråer opererer fortsatt med lavere tall.

Bilder fra moskeene etter angrepene viste at flere av de drepte var barn.

I tillegg til de døde skal minst 200 personer være såret, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Sykehus i Sana har bedt publikum som har mulighet til å gi blod, om å stille seg til rådighet.

- Jeg skulle til å delta i bønnen da jeg hørte den første eksplosjonen. Kort tid etter hørte jeg den andre, sier et øyevitne ved moskeen Badr.

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for fredagens angrep, som er det dødeligste siden en bilbombe tok livet av 40 personer ved et politiakademi i den jemenittiske hovedstaden i januar.

(NTB-AFP-Reuters).