Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

120 drept i mafiakrig

Mafiaboss skutt på pizzeria i Napoli. 22 arrestert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Dette er 51 år gamle Salvatore Peluso. Han hadde akkurat fått pizzaen han bestilte av Vittorio La Vecchia, da en mann kom inn i pizzeriaen for en måned siden.

51-åringen ble skutt to ganger i hodet, før drapsmannen forsvant like fort som han kom.

- Det var blod over alt. Mannen var ikke gjenkjennelig lenger, sier La Vecchia til Reuters.

120 drept

De siste seks ukene er 27 personer blitt drept i mafiaoppgjør i den italienske byen Napoli. Så langt i år er dødstallene oppe i nesten 120 ofre.

Gatekrigen mellom mafiagrupperingene dreier seg om hvem som skal kontrollere narkotikamarkedet, en krig som har pågått i 200 år.

Ofrene blir gjerne plukket opp midt på dagen, og ofte torturet før de blir drept. Flere er funnet innpakket i plastikk i biler eller ihjelbrent.

Napoli-politiet vet at det handler om hvor i havnebyen det neste drapet vil skje, like mye som når.

Den økende volden har ført til at bekymrede innbyggere de siste ukene flere ganger har demonstrert i gatene, i håp om at mafiaen skal skjønne at den ikke er ønsket.

Interne stridigheter

I dag arresterte politiet 22 personer som er mistenkt for å ha tilknytning til organisert kriminalitet i byen. Seinest i helga ble fire personer drept, en bombe sprengt og en bygning påtent, melder NTB. For en uke siden ble rundt 50 personer arrestert.

Napoli har slitt med fattigdom i lang tid, og det har alltid vært mye vold i byen. Ifølge mange innbyggere var det imidlertid faktisk bedre før.

- Det har blitt verre i det siste, sier «Rita» (16).

I nabolaget hennes er det interne stridigheter innad i De Lauro-klanen, etter at deres en gangs så mektige leder plutselig forsvant. Rivaliserende medlemmer dreper nå hverandre for å få kontroll over gater og områder.

Utpressing

I tillegg til narkoomsetning tjener mafiaen millioner på utpressing. Politiet regner med at Camorra-mafiaen alene vil hente inn fire milliarder euro på utpressing i år - noe som er mye mer enn noen av de tre andre store mafiagruppene i Italia: Cosa Nostra, \'Ndrangheta og United Holy Rosary.

I motsetning til Sicilias Cosa Nostra er det ingen sentral organisering i Camorra. I stedet opererer mindre og uavhengige grupperinger rundt i byen, noe som gjør det vanskelig for politiet å nøste opp i.

Stor arbeidsløshet

Etter å ha fått midler fra EU har Napoli-politiet rustet opp hovedkvarteret for arbeidet mot organisert kriminalitet. På en storskjerm følger de med på hva som skjer på forskjellige torg og i aktuelle gater.

Kameraer kan zoome inn og lese registreringsnumre på biler og ta bilder av mistenkelige personer. 42 kameraer er allerede plassert, og politiet utvider med ytterligere 60 neste år.

Politiet har likevel fortsatt en formidabel jobb å gjøre. Arbeidsløsheten i Napoli er den høyeste i Europa, og mafiaen rekrutterer lett nye medlemmer. Ifølge en undersøkelse i avisa La Repubblica, er nesten seks av ti unge uten arbeid.

- Dersom ikke vi får gjort noe med det først, vil disse personene alltid være kontrollert av kriminelle, sier Antonio De Jesu i Napoli-politiet til Reuters.

Turister som kommer til byen blir bedt om å ikke gå med smykker.

LIKVIDERT: Salvatore Peluso (51) ble skutt to ganger i hodet mens han satt og spiste pizza.
SKUTT I HELGA: Francesco Alfieri (54) ble drept i helga. Han var bror av tidligere Camorra-sjef Carmine Alfieri.
UTBRENT BIL: Tidligere i høst ble 22 år gamle Gelsomina Verde drept i mafiakrigen. Politiet håper at massearrestasjonene skal få ned drapstallene.
MAFIA-BOSS. Paolo Di Lauro er en av mange sjefer i Camorra-systemet. Han er etterlyst av politiet.
MOT VOLDEN: For en uke siden demonstrerte folk mot mafiavolden ved å legge seg ned som lik i gatene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media