Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

120 riggmilliarder er blåst bort

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill har aldri vært mindre verdt enn nå.

John Fredriksen:  Er ikke fornøyd med kursutviklingen på Seadrill. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
John Fredriksen: Er ikke fornøyd med kursutviklingen på Seadrill. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Både ved børsnoteringen for ti år siden og midt i finanskrisen var aksjekursen høyere, skriver Finansavisen onsdag.

Milliardverdier blåst bort Børsverdien av Seadrill er nå 19 milliarder kroner, sammenlignet med 140 milliarder kroner da selskapets markedsverdi var på sitt høyeste høsten 2013.

Gårsdagens sluttkurs på 38,62 kroner pr. aksje er det laveste noensinne.

Riggselskapet ble børsnotert i november 2005 på 43 kroner pr. aksje, og steg til litt over 170 kroner før finanskrisen i 2008 sendte aksjekursen til 41,10 kroner på det laveste 20. november samme år.

Storaksjonær Gjennom Hemen Holding kontrollerer John Fredriksen 24,2 prosent av aksjene i Seadrill. Sommeren 2013 var disse aksjene ifølge Finansavisen verdt nær 34 milliarder kroner.

I dag er de kun verdt 4,5 milliarder kroner, og ettersom Fredriksen nok teller sine penger i dollar og euro, er verditapet enda større ettersom den norske kronen har falt kraftig det seneste året.

Utbyttemaskin Seadrill har riktignok betalt ut rundt 50 milliarder kroner i utbytte siden børsnoteringen i 2005, så inkludert utbytte har Fredriksen fortsatt nær firedoblet pengene i riggselskapet.

Analytikere som dekker selskapet er nå i villrede om hva de skal gjøre.

Tøffe tider Salgsanbefalingene sitter løst, men de dystre kursmålene er allerede passert. Stemningen ble ikke noe bedre i går av at den noe ukjente kanadiske investeringsbanken Cannacord Genuity kuttet kursmålet fra 43 kroner til 1 krone.

- Det eneste jeg har sett som kan forklare dagens kursras er at en analytiker har tatt ned kursmålet til én krone, sier analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets til Finansavisen.  Nordea Markets har en salgsanbefaling på aksjen, med et kursmål som ligger syv kroner høyere enn gårsdagens kurs.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media