120 selvmord i uka blant amerikanske krigsveteraner

Sjokkerende ny avsløring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 120 amerikanske krigsvetereraner tar livet av seg hver uke, eller 17 per dag. Det kommer fram i en undersøkelse TV-selskapet CBS har foretatt.

Med andre ord dør flere krigsveteraner hvert år enn det samlede antallet soldater det amerikanske militæret har mistet i kamper i Irak og Afghanistan.

Dobbel risiko

I 2005 tok minst 6256 veteraner livet av seg. Det gjør krigsveteranene dobbelt så utsatt for selvmord som den øvrige amerikanske befolkningen.

Ifølge CBS er dette første gang et nasjonalt regnskap over selvmord blant krigsveteraner er blitt lagt fram. Tallene har TV-selskapet kommet fram til ved å se på selvmordstallene fra 45 av de 50 delstatene og sammenliknet tallene for veteranene og den øvrige befolkningen.

I aldersgruppa 20-24 år - de som har kjempet i «krigen mot terror» - har veteranene fire ganger så stor risiko for å begå selvmord; mens det i befolkningen for øvrig er 8,9 selvmord per 100 000 innbyggere, er tallet på det meste hele 31,9 i denne gruppa.

I tillegg kommer mørketallene; for hver soldat som tar livet av seg, er det tre-fire selvmordsforsøk som ikke lykkes.

- Epidemi

I KRIG: Soldater fra 101. luftbårne divisjon tar dekning mens et Blackhawk-helikopter lander i al-Awsat sør for Bagdad i går. De leter etter al-Qaida-krigere som er mistenkt for å ha bortført to amerikanske soldater. Foto: PATRICK BAZ/AFP/SCANPIX
I KRIG: Soldater fra 101. luftbårne divisjon tar dekning mens et Blackhawk-helikopter lander i al-Awsat sør for Bagdad i går. De leter etter al-Qaida-krigere som er mistenkt for å ha bortført to amerikanske soldater. Foto: PATRICK BAZ/AFP/SCANPIX Vis mer

- Disse tallene viser klart at det er en epidemi av mentale problemer blant veteranene, sier Paul Sullivan, en forkjemper for veteranenes rettigheter, til CBS.

Av 90 000 veteraner som har tjenestegjort i Irak, har 28 prosent psykiske problemer, kommer det fram i undersøkelsen.

Mike Bowman, far av en 23-årig soldat som skjøt seg i 2005, mener det amerikanske forsvaret helst ser at selvmordstallene forblir hemmelige.

- Ingen vil summere opp alle dødsfallene og gi oss et offisielt tall. De vil ikke at det skal bli kjent, sier Bowman.

25 millioner veteraner

Det er til sammen 25 millioner krigsveteraner i USA. 1,6 millioner av disse har bakgrunn fra Irak eller Afghanistan.

- Ikke alle kommer hjem fra krigen med skader, men ingen kommer hjem uforandret, sier Paul Rieckhoff, tidligere marinesoldat og grunnlegger av foreningen for veteraner fra Irak og Afghanistan.

Krigsveteraner utgjør 11 prosent av hele befolkningen, men utgjør hele 25 prosent av de hjemløse i USA.

120 selvmord i uka blant amerikanske krigsveteraner

Mer enn 100 000 veteraner får for tida psykiatrisk hjelp. Myndighetene bruker hvert år ca. 3 milliarder dollar (ca. 16,5 milliarder kroner) på tjenester knyttet til veteranenes mentale helse, ifølge CBS.

De amerikanske tallene står i sterk kontrast til statistikken for britiske krigsveteraner, som blir nøye fulgt opp av psykiatrisk personale i årevis etter at de kommer hjem.

TOK SITT EGET LIV: Jeffrey Lucey (23) fra Belchertown i Massachusetts tjenestegjorde som marinesoldat i Irak. I 2004, etter at han kom hjem fra krigstjenesten, tok han livet sitt.