1200 savnet etter jordskjelv

259 mennesker er nå meldt døde etter gårsdagens jordskjelv i Guatemala og El Salvador. 1200 er meldt savnet, og dødstallene ventes å stige. To norske skoleklasser er i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 30 nordmenn skal befinne seg i det jordskjelvrammede området i Mellom-Amerika, blant annet to skoleklasser. UD har hatt kontakt med en av dem, en klasse fra Sund Folkehøgskole som befinner seg nord i Guatemala.

En av elevene har sendt e-post hjem, og forteller at de kjente skjelvet godt, men at ingen ble skadd.

En klasse fra en videregående skole befinner seg også i området. UD har ennå ikke oppnådd kontakt, men regner ikke med at de 13 elevene og to lærerne har problemer.

- Vi har ingen grunn til å tro at de er i problemer, sier ambassadesekretær Jon Otto Brødholt ved den norske ambassaden i Guatemala til NTB. Det er ikke meldt om sårede i området der skoleklassen skal befinne seg.

Minst 176 mennesker mistet livet og 1.200 er meldt savnet etter jordskjelvet i El Salvador og Guatemala, som målte 7,6 på Richterskalaen. Dødstallet ventes å stige etter hvert som redningsmannskapene tar seg fram til områder som er isolert av jordras. Mange steder er bolighus begravd under tjukke lag med søle.

Skjelvet hadde sitt episenter i havet utenfor kysten av El Salvador, og kunne kjennes så langt borte som i Mexico by. El Salvadors president Francisco Flores erklærte unntakstilstand og sendte ut appell om hjelp.

Det kommer inn meldinger om omkomne fra hele landet, men det var langs stillehavskysten og i Santa Ana-provinsen ved grensa til Guatemala de fleste av de omkomne bodde. Forstaden Santa Tecla utenfor hovedstaden var også hardt rammet.

På guatemalansk side av grensa mistet to barn livet da huset de bodde i raste sammen, og like utenfor Guatemala by døde en mann etter at bilden hans ble truffet av en fallende stein.

Jordskjelvet skjedde klokka 1140 om formiddagen (1840 norsk tid) og kunne merkes fra Nicaragua til Chiapas i Mexico. Lokale radioer meldte om bygninger som raste sammen mange steder i Mellom-Amerika.

Store ødeleggelser

- Basert på lokaliseringen og styrken tror vi dette skjelvet må ha ført til omfattende ødeleggelser. Dette var helt klart et svært farlig jordskjelv, sa Bruce Presgrave ved det amerikanske geologiske senteret.

De første meldingene gikk ut på at provinsbyen Santa Ana ble hardest rammet. Blant annet er det meldt om en kirke i byen som har falt sammen.

I Santa Tecla utenfor hovedstaden San Salvador ble om lag 260 hus begravet da en åsside raste ut, og minst 12 mennesker skal ha mistet livet.

Journalister som kom til Santa Tecla, fant lokalbefolkningen som frenetisk gravde etter kjente under søla, med bare hendene eller med bulldosere. Liket av et seks måneder gammelt spedbarn lå ved siden av sin døde mor, som lå med armene utstrakt som om hun ville beskytte barnet.

25 mennesker skal ha omkommet i et jordras i Comasagua, 28 kilometer sørøst for hovedstaden., ifølge Røde Kors.

Ifølge lokale medier har også et sykehus rast sammen i byen San Miguel, mens hovedveien mellom San Salvador og Santa Ana, fem mil nord for hovedstaden, er blokkert av et jordskred.

Fjernsynsbilder fra hele landet viste sammenraste hus, ødelagte veier, barn som vandrer mellom knuste hus i slumområdene og fortvilte mennesker som tryglet om hjelp.

Sykehuspersonale flyttet pasienter ut på fortauet flere steder i landet for å gjøre klart mottaksapparatet for skadde fra jordskjelvet.

Kaos i hovedstaden

I hovedstaden var det totalt kaos da bygninger og murer veltet, kraftledninger falt ned og vann, strøm og telefonforbindelse forsvant. Den internasjonale flyplassen ble også stengt på grunn av store ødeleggelser på rullebanene. Men militærflyplassen Ilopango nærmere byen var fortsatt åpen.

- Det var et sjokkerende sterkt jordskjelv som varte i det uendelige. Bilder og speil spratt ned fra veggene, sa en talskvinne for den amerikanske ambassaden.

Hun sa at helikoptre fløy overalt i byen med redningsmannskaper, men at det virket som det verste ikke var i hovedstaden, men utover på landsbygda.

Hun sa også at strømmen var gått i flere timer, men at telefonforbindelsen ble gjenopprettet utover ettermiddagen.

Guatemalas visepresident Francisco Reyes tilbød å sende El Salvador hjelp til de verst rammede områdene.

Jordskjelvet utløste panikk i hele Mellom-Amerika, der mange ennå husker tidligere katastrofale jordskjelv.

I 1986 mistet 1.400 mennesker livet i El Salvador og ti år før ble 26.000 mennesker drept i et omfattende jordskjelv i Guatemala. Fire år før det var det hovedstaden Managua i Nicaragua som ble jevnet med jorda.

Det kraftigste jordskjelvet i moderne tid i regionen var det voldsomme skjelvet på 8,1 på Richterskalaen som rammet Mexico by i 1985, da minst 10.000 mennesker omkom.

  • Norske myndigheter kunngjorde i dag at de vil bidra med 5 millioner i pengestøtte til hjelpearbeid etter jordskjelvet i El Salvador. Et team fra Norske redningshunder som deltok i hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Tyrkia i 1999 har stilt seg til disposisjon for FN-kontoret som koordinerer hjelpearbeidet.

(NTB)

TRAGEDIE: Stadig flere døde mennesker blir gravd fram etter katastrofen i El Salvador og Guatemala.Foto: SCANPIX
HØYT TEMPO: Redningsmannskapene jobber som besatt for å redde flest mulig fra jordmassene.Foto: SCANPIX
SORG: Etter enhver tragedie kommer sorgen. Jordskjelvkatastrofen i Mellom-Amerika er selvsagt ikke noe unntak.Foto: SCANPIX
UTRAST: Beboere i San Tecla i El Salvador leter etter eiendelene sine i det utraste boligområdet.Foto: SCANPIX/REUTERS
DØDSTALLENE STIGER: Andre overlevende oppsøker stedene der redningsarbeiderne har samlet lik. De leter etter sine egne blant de døde kroppene.