-1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler»

Amerikanske forskere har undersøkt konsekvensene av utslippsjuks.

UTSLIPPSJUKT: Volkswagen installerte en programvare som gjorde det mulig å slippe unna med høyere NOx-utslipp. Foto: AP / NTB Scanpix
UTSLIPPSJUKT: Volkswagen installerte en programvare som gjorde det mulig å slippe unna med høyere NOx-utslipp. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ulovlig høye utslipp fra Volkswagen-biler i Tyskland vil trolig føre til at 1200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort, ifølge forskere.

Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks.

Selskapet har innrømmet å ha installert programvare som gjorde det mulig for dieselbiler å passere utslippstester – selv om NOx-utslippene egentlig var for høye.

I Tyskland ble det solgt 2,6 millioner slike biler med merkene VW, Audi, Skoda og Seat mellom 2008 og 2015. Forskerne anslår at de ekstra, ulovlige utslippene fra disse bilene vil føre til at 1200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort.

Antall tapte leveår kan være opptil ti år per person. Ikke bare tyskere blir rammet, men også folk i nabolandene Polen, Frankrike og Tsjekkia.

- Luftforurensing bryr seg ikke om grenser, den driver bare rett forbi, sier Steven Barrett, som har deltatt i arbeidet med studien.

Forskerne har tidligere anslått at 60 mennesker vil få forkortet livet som følge av Volkswagen-biler solgt i USA. Etter hvert ønsker forskerne også å undersøke konsekvensene av utslipp fra dieselbiler fra andre fabrikanter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer