Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

122 organisasjoner mot nazismen

Det er flere dager siden arrangørene gikk aktivt ut og vervet deltagere til morgendagens massemønstring mot nazisme på Youngstorget. Ved siste opptelling viste listen 122 organisasjoner, og fortsatt strømmer interesserte på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene som vil demonstrere mot Boot Boys planlagte markering av Rudolf Hess' dødsdag spenner fra Human-Etisk forbund til Den norske kirke. Verdikommisjonen og samtlige politiske partier kommer også. Da partilederne i Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre møtte pressen sammen med biskop Gunnar Stålsett og Human-Etisk forbund i dag, var de mest opptatt av å oppfordre til en fredelig markering.

- Vold og hat må aldri møtes med vold, men heller aldri med likegyldghet, sa utenriksminister og arbeiderpartileder Thorbjørn Jagland i sin appell.

Ni års pause

Odd Einar Dørum sammenlignet lørdagens markering med akjsonen mot Arne Myrdal samme sted for ni år siden. Den gang var målet for demonstrantene å la Myrdal utøve sin rett til å snakke, mens de selv utøvde sin rett til å overdøve ham. Til slutt ga Myrdal opp.

- Den gang møtte 12-15 000 Oslo-folk opp og holdt en fredelig markering. Den ga oss en ni års pause, sier Dørum.

Han oppfordrer, sammen med sine partileder-kolleger, alle til å møte opp og markere sin avsky mot holdningene Boot Boys har søkt om å få uttrykke.

- I nazismens navn ble millioner av mennesker drept under andre verdenskrig. Vi skylder dem å slåss mot holdningene som drepte dem. Hvis vi ikke møter opp og gjør det, er drapet gjennomført. Da er forbrytelsen perfekt, raste Dørum i en følelsesladd appell.

Håper å unngå vold

Ingen vet hvor mange som møter opp på Youngstorget i morgen. Men det store antallet og det brede spekteret av organisasjoner som har meldt sin ankomst, antyder at flere titalls tusen vil være med på markeringen.

Senior-demonstrant og RV-leder Aslak Sira Myhre er innstilt på en fredelig motdemonstrasjon, og håper så mange som mulig vil delta.

- Er vi mange nok, blir de redde. Først da kan vi håpe på en motdemonstrasjon uten sammenstøt.

Sira Myhre lover å stå ved biskop Gunnar Stålsetts side på Youngstorget.

- Jeg har sans for Stålsetts prinsipp om å se dem i øynene og vende det andre kinnet til. Det viktigste er å ikke vende dem ryggen.

Men etter å ha fått sitt tredje avslag på søknaden om en lovlig demonstrasjon, kan mye tyde på at Boot Boys flytter sin hyllest til Rudolf Hess til en annen østlands-by. Sira-Myhre regner ikke dermed med at nazistene får marsjere i fred.

- Hvis vi står på Youngstorget og får vite at Boot Boys marsjerer et annet sted, tror jeg Jagland, Dørum og Petersen blir stående alene igjen i Oslo. I mellomtiden håper jeg lokalbefolkningen har gått ut i gatene og vist sin avsky.