123 døde av bivirkninger i fjor

Stadig færre meldes inn av legene.

GIR UØNSKET EFFEKT: Så godt som alle medikamenter kan gi en form for bivirkning. I 2008 ble det meldt inn rekordmange tillfeller av bivirkninger, samtidig som at legene melder inn sjeldnere enn før. Legemiddelverket er bekymret.
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX arkiv
GIR UØNSKET EFFEKT: Så godt som alle medikamenter kan gi en form for bivirkning. I 2008 ble det meldt inn rekordmange tillfeller av bivirkninger, samtidig som at legene melder inn sjeldnere enn før. Legemiddelverket er bekymret. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aldri har det vært meldt inn flere bivirkninger av medisiner enn i fjor. Leger melder imidlertid sjeldnere fra enn før, og det bekymrer Legemiddelverket.

Nå vurderes tiltak som kan bedre situasjonen, blant annet en forenkling av meldesystemet. Fra 2005 til 2008 har antallet meldinger fra leger falt med over 20 prosent.

- Dette er uheldig, siden meldinger fra leger er hjørnesteinen i meldesystemet. Årsaken er usikker, men det kan ha sammenheng med høyt arbeidspress og stadig flere rapporterings- og melderutiner, melder Legemiddelverket.

Årsaken til at antall meldinger totalt likevel har økt kraftig, er et nytt meldesystem som trådte i kraft i 2007. Til sammen kom det inn over 2100 bivirkningsmeldinger i 2008, flere enn noen gang tidligere.

Bivirkningsrapporten fra 2008 viser at antallet meldte dødsfall økte fra 113 i 2007 til 123 i 2008. Tallet på meldte dødsfall har vært relativt stabilt de siste sju årene.

Mens fem dødsfall i forbindelse med P-pillebruk vakte oppsikt i 2007, ble det bare meldt om ett slikt dødsfall i fjor. De fleste dødsfallene var knyttet til bruk av blodfortynnende midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer