«Alexander Kielland»-ulykka

123 døde i «Alexander Kielland»-ulykka. Nå vil fagforening ha ny gransking av hva som egentlig hendte

-  Det må reises krav om nye undersøkelser.

BLE SNUDD: Vraket av «Alexander Kielland»-plattformen ble snudd i Gandsfjorden. Seinere ble den senket til 712 meters dyp i Nestrandsfjorden. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BLE SNUDD: Vraket av «Alexander Kielland»-plattformen ble snudd i Gandsfjorden. Seinere ble den senket til 712 meters dyp i Nestrandsfjorden. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 18.30 den 27. mars 1980 krenget oljeplattformen «Alexander L. Kielland» kraftig over på den ene siden.

20 minutter etter hadde hele plattformen kantret, noe som førte til tap av 123 menneskeliv ute på Nordsjøen.

Nå, over 36 år etter, ønsker fagforeningen Safe en ny gransking, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Det må reises krav om nye undersøkelser, og det må gjøres en sjekk med dem som har noe å fortelle. Nye beregninger må også kunne gjøres, sier fagforeningsleder Hilde Marit Rysst ifølge NTB.

Annen forening imot

Nyhetsbyrået skriver at nyheten kommer etter at Stavanger Aftenblad har fått innsyn i dokumenter som hittil ikke har vært offentliggjort i Norge.

Lørdag skrev avisa at norske aktører hadde et større ansvar for ulykken enn de har innrømmet.

Likevel er ikke Fagforeningsleder Leif Sande i Industri Energi enig i at det bør opprettes noen ny undersøkelse.

Han mener at det er begrenset å hente på å iverksette noen ny gransking.

- Vi vil helt sikkert ikke få en 100 prosent sikker konklusjon da heller. Og det vil være opprivende for alle de som må inn og avlegge nye vitnemål. Det vi kan lære av Kielland, har vi lært, mener Sande, ifølge NTB.

- Noen skulle dit for å sove

Totalt befant det seg 212 personer ombord på «Alexander Kielland» da plattformen kantret.

- Ulykken skjedde på et tidspunkt da mange arbeidere var på vei til og fra «Kielland». Noen skulle dit for å sove, andre var på vei bort til andre installasjoner for å jobbe, fortalte Stein Bredal til Dagbladet ifjor.

Han var tillitsvalgt og en av dem som overlevde stormen som blåste opp i Ekofisk-feltet.

En granskningskommisjon fastslo at ulykken skjedde på grunn av tretthetsbrudd i et støttestag til plattformens bærende konstruksjon.

En av de fem plattformbeina brakk av.

I november 1983 ble «Alexander L. Kielland»-plattformen snudd for undersøkelser og deretter senket med 50 kilo sprengstoff. To tidligere snuoperasjoner var mislykket.