- 1,25 milliarder er for lite til sykehusene

Regjeringas ekstrabevilgning til sykehusene på 1,25 milliarder kroner er for lite mener Kommunens Sentralforbund. KS mener det er nødvendig med 2 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror Stortinget vil se alvoret i situasjonen og bevilge mer penger, sier direktør Gunnar Gussgard i KS til NTB. Gussgard mener sykehusene i fylkene trenger to milliarder kroner i ekstrabevilgning.

Helseminister Tore Tønne mener ekstrabevilgningen til sykehusene på 1,25 milliarder kroner vil gi økt pasientbehandling.

Taper på å behandle flere

Underskuddene på sykehusene har økt kraftig på grunn av det nye innsatsstyrte finansieringssystemet. Sykehusene har behandlet mange flere pasienter er behandlet, men samtidig har underskuddene til sykehusene økt.

Helseministeren mener at den den nye finansieringen har vært en suksess og for å unngå innsparingstiltak som går ut over pasientene, kom ekstrabevilgningen til sykehusene i dag.

Flere endringer kommer

- Ekstrabevilgningen løser ikke alle problemene knyttet til sykehusenes økonomi og finansiering, sier helseminister Tore Tønne til NTB, og varsler at han vil komme med flere forslag for å gjøre systemet mer effektivt. Han signaliserer blant annet at han kan tenke seg mer fristilte sykehus.

- Å skille ut sykehus som egen rettssubjekter med mer selvstyrt økonomi, er tiltak som vi arbeider med, sier han.

Det kan bety et system der mer av pengene går direkte til sykehusene som behandler pasientene. I dag går pengene fra staten via fylkeskommunen til sykehusene.