MANGE DØDSULYKKER: Som her i Frankrike i slutten av september. FotO: REUTERS/Pascal Rossignol/NTB Scanpix
MANGE DØDSULYKKER: Som her i Frankrike i slutten av september. FotO: REUTERS/Pascal Rossignol/NTB ScanpixVis mer

1,25 millioner dør på veiene hvert år. Her er det verst og best

Verdens vanligste dødsårsak blant bestemt aldersgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år dør rundt 1,25 millioner mennesker i trafikken rundt omkring i verden. Trafikken i Afrika er farligst, men utviklingen går nå rett vei, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Tallet på trafikkdøde er uakseptabelt høyt, særlig blant fattige folk i fattige land, sier WHO-sjef Margaret Chan.

Den nye rapporten slår fast at trafikkdød er verdens vanligste dødsårsak blant folk i alderen 15-29 år. Dødsulykker i trafikken koster myndighetene i gjennomsnitt 3 prosent av bruttonasjonalprodukt, heter det i rapporten.

Strengere lovverk Mange land har imidlertid gjort forbedringer, med strammere lovverk som regulerer kjøretøy og infrastruktur.

- Vi er på rett vei. Rapporten viser at strategiene for å sikre veiene redder liv. Men rapporten viser også at utviklingen går for sent, sier Chan.

90 prosent av alle de 1,25 millioner trafikkdødstallene hvert år, skjer i fattige og middels fattige land, selv om kjøretøyparken i disse landene utgjør bare 54 prosent av alle kjøretøy på verdensbasis.

Tryggest i Europa Mens det på årsbasis er 26,6 døde for hver 100 000 innbyggere i Afrika, er det tilsvarende tallet for Europa 9,3. Europa er dermed kontinentet der man har lavest risiko for å dø i trafikken.

Ifølge WHO-rapporten er risikoen enda lavere i Norge, med 3,8 døde per 100 000 innbyggere. Alkohol er involvert i 17 prosent av alle dødsulykkene i Norge.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram