1,25 millioner dør på veiene hvert år. Her er det verst og best

Verdens vanligste dødsårsak blant bestemt aldersgruppe.

MANGE DØDSULYKKER: Som her i Frankrike i slutten av september. FotO: REUTERS/Pascal Rossignol/NTB Scanpix
MANGE DØDSULYKKER: Som her i Frankrike i slutten av september. FotO: REUTERS/Pascal Rossignol/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år dør rundt 1,25 millioner mennesker i trafikken rundt omkring i verden. Trafikken i Afrika er farligst, men utviklingen går nå rett vei, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Tallet på trafikkdøde er uakseptabelt høyt, særlig blant fattige folk i fattige land, sier WHO-sjef Margaret Chan.

Den nye rapporten slår fast at trafikkdød er verdens vanligste dødsårsak blant folk i alderen 15-29 år. Dødsulykker i trafikken koster myndighetene i gjennomsnitt 3 prosent av bruttonasjonalprodukt, heter det i rapporten.

Strengere lovverk Mange land har imidlertid gjort forbedringer, med strammere lovverk som regulerer kjøretøy og infrastruktur.

- Vi er på rett vei. Rapporten viser at strategiene for å sikre veiene redder liv. Men rapporten viser også at utviklingen går for sent, sier Chan.

90 prosent av alle de 1,25 millioner trafikkdødstallene hvert år, skjer i fattige og middels fattige land, selv om kjøretøyparken i disse landene utgjør bare 54 prosent av alle kjøretøy på verdensbasis.

Tryggest i Europa Mens det på årsbasis er 26,6 døde for hver 100 000 innbyggere i Afrika, er det tilsvarende tallet for Europa 9,3. Europa er dermed kontinentet der man har lavest risiko for å dø i trafikken.

Ifølge WHO-rapporten er risikoen enda lavere i Norge, med 3,8 døde per 100 000 innbyggere. Alkohol er involvert i 17 prosent av alle dødsulykkene i Norge.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram