127.000 arbeidsledige - opp 40.000 på 16 måneder

- Tallene var sterke, uansett hvordan en vrir og vender på det.

Shakeb Syed: Er imponert over at sysselsettingen stiger. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Shakeb Syed: Er imponert over at sysselsettingen stiger. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gikk antallet arbeidsledige opp med 5.000 personer til 127.000 personer fra juni til september 2015, opplyser SSB.

Det gir en AKU-ledighet på 4,6 prosent.4,6 prosent er på linje med konsensus, mens DNB Markets ventet 4,7 prosent.

Ledigheten steg 0,2 prosentpoeng i forhold til forrige ikke-overlappende 3-månedersperiode, en økning som er innenfor feilmarginen i AKU, men likevel i tråd med utviklingen siden mai 2014.

Arbeidsledigheten var da 3,2 prosent, og det sesongjusterte antallet arbeidsledige har gått opp med 40.000. AKU viser at rundt 30.000 av disse var over 24 år.

Juni-tallet er et gjennomsnitt av månedene mai-juli, september-tallet et gjennomsnitt av månedene august-oktober.

Til sammenligning gikk antallet registrerte arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltagere hos NAV opp 5.000 fra juni til september (også sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder).
Her finner du tallene bak grafen som blant annet viser at 127.000 var arbeidsledige i september.

1.000 flere sysselsatt AKU-tallene viser også at 2.654.000 personer var sysselsatt i september - 1.000 flere enn i juni. Denne endringen er også innenfor feilmarginen.

De 2.654.000 sysselsatte i september utgjorde 68,0 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, tilsvarende et fall på 0,1 prosentpoeng fra juni. Dette henger ifølge SSB sammen med at befolkningen øker mer enn sysselsettingen.

Ser vi utviklingen i sysselsettingen og arbeidsledigheten under ett, var arbeidsstyrken i prosent av befolkningen likevel uendret på 71,3 prosent - siden befolkningen har økt tilsvarende.

Sjeføkonom er imponert Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener tallene var sterke, uansett hvordan en vrir og vender på det.

- Spesielt er vi imponert over at sysselsettingen faktisk steg, om enn ikke nok til å dempe ledighetsraten. But beggars can't be choosers: I dagens konjunktursituasjon er det urealistisk å se etter ledighetsnedgang - en skal være fornøyd så lenge ledigheten ikke stiger, skriver Syed i en oppdatering.

Ikke desto mindre ser ledighetsraten for 2015 ifølge sjeføkonomen fortsatt ut til å bli høyere enn Norges Bank ser for seg.

- Holder ledighetsraten seg uendret for gjenværende av 2015 (noe som i seg selv er en optimistisk forutsetning), blir ledighetsraten for 2015 som gjennomsnitt på 4,4 prosent, hvilket er høyere enn Norges Banks estimat på 4,25 prosent, skriver Syed videre.

Dette taler isolert sett for rentekutt fra sentralbanken, mener han, og heller fortsatt mot at rentekuttet heller kommer i desember enn i mars neste år.

- Men vi ønsker å se an resten av denne ukens og neste ukes viktige makrotall før vi uttaler oss mer bastant, avslutter han.

- Styrker grunnlag for rentekutt DNB Markets skynder seg å påpeke at ledigheten i AKU er mer volatil enn tallene fra NAV.

- Det har de siste månedene vært en ganske sterk oppgang i AKU-ledigheten. Derfor er det ikke helt overraskende at oppgangen nå stanser opp, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering.

Ifølge meglerhuset legger Norges Bank lite vekt på de månedlige AKU-tallene.

- Men dagens tall bekrefter den oppgangen i ledigheten som har funnet sted. Dessuten er sysselsettingsveksten noe dempet. Samlet bygger dette opp under Norges Banks syn om at veksten i norsk økonomi er svekket og styrker slik sett grunnlaget for rentekutt, fortsetter Aamdal.

Forskjellen på AKU og NAV SSB publiserer en statistikk over registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak som blir utarbeidet på grunnlag av NAVs arbeidssøkerregister (ARENA).

Arbeidsledige, slik AKU måler dem, må ikke forveksles med de registrerte arbeidsledige. AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og noen av dem som går på arbeidsmarkedtiltak.

AKU dekker bare dem som er registrerte som bosatte i folkeregisteret. Personer som arbeider i Norge uten å være bosatt her, eller som regner med å være bosatt i mindre enn seks måneder, er derfor heller ikke med i AKU-tallene.

Ledighetsfall i EU I EU sett under ett gikk arbeidsledigheten ned 0,2 prosentpoeng fra juni til september, til 9,3 prosent. I Tyskland falt ledigheten 0,1 prosentpoeng fra juni til 4,5 prosent i september. Dermed er ledigheten i Tyskland lavere enn i Norge.

I Frankrike steg ledigheten 0,2 prosentpoeng til 10,7 prosent, mens den i USA falt med 0,2 prosentpoeng til 5,1 prosent.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år