12,8 millioner for å forlate Tromsø

Rekordbot til det spanske trålerrederiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det spanske rederiet må stille garanti på 12,8 millioner kroner for at tråleren \'Monte Meixueiro\' kan forlate Tromsø etter blåkveitefangsten utenfor Svalbard. Den forrige \'garantirekorden\' hadde et russisk trålerrederi med vel ni millioner.

Politiets garantikrav er satt sammen slik: 12 millioner kroner for fangsten og verdien av fartøy og redskap på toktet, 500.000 i foretaksstraff til rederiet, 100.000 i bot til kapteinen og 200.000 kroner i saksomkostninger.

-Straffen på 500.000 kroner er den klart største som er utferdiget til noe rederi i slike saker. Beløpet er satt ut fra alvoret i lovbruddet og størrelsen på den ulovlige fangsten, sier politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet overbrakte garantikravet til rederiets norske advokat i Tromsø like før bankenes stengetid i dag, og tråleren kan tidligst forlate Tromsø mandag hvis rederiet godtar garantikravet. Hvis kravet ikke blir godtatt, må Nord-Troms tingrett behandle en anke før tråleren kan forlate norsk arrest.

Rettssak 27. mars - uansett

Rederiets advokat Kenneth Mikkelsen sier til NRK at rederiet ikke godtar politiets bøter. Dermed blir det straffesak i Nord-Troms tingrett uansett.

Saken er allerede berammet til 27. mars neste år, og kapteinen på "Monte Meixueiro" blir formelt overbrakt stevningen før han forlater Tromsø. Rederiet hadde ikke gitt politiet tilbakemelding tidlig i kveld om garantibeløpet blir godtatt.

Spanske priser

MITT SKIP ER LASTET MEDFiskeriinspektør Arnt Harald Nilsen med noe av blåkveitelasten, som politiet i Trosmø har verdsatt til 12 millioner kroner. FOTO: Jan-Morten Bjørnbakk, Scanpix
MITT SKIP ER LASTET MEDFiskeriinspektør Arnt Harald Nilsen med noe av blåkveitelasten, som politiet i Trosmø har verdsatt til 12 millioner kroner. FOTO: Jan-Morten Bjørnbakk, Scanpix Vis mer

Etter norsk rettspraksis kan ikke politiet beslaglegge frossen fangst. Det er en praksis politimester Fyhn vil ha endret.

-I dette tilfellet var det enkelt å beregne verdien av fangsten. 354 av de 433 tonnene med frossenfisk ombord var fredet blåkveite. Vi har blant annet beregnet hva rederiet vil få for denne fisken i Spania. Selve fangstverdien på 7,5 millioner kroner og 4,5 millioner for verdi av båt og redskap var enkelt å beregne i dette tilfellet, sier Fyhn.

Politiet har beregnet prisen for førstehåndsomsetning av blåkveite til drøyt 20 kroner kiloet.

Kystvaktas bilder av blåkveite som ble skyldt i havet og grove feil i fangstdagboka på "Monte Meixueiro" har påvirket bøtestørrelsen. Det som var 433 tonn totalt og 354 tonn blåkveite, var oppført som ni tonn blåkveite pluss 250 tonn blandet fisk.

Ny tråler til kai

I kveld var den andre oppbrakte spanske tråleren ventet til kai til Tromsø under kystvaktas eskorte. Mandag starter lossing og kontrollveiing av fangsten ombord i "Garoya Segundo".