LUFTANGREP: 89 opprørere er drept i kamp mot sikkerhetsstyrker på Filippinene den siste uka, ifølge hæren. Terrorgruppen Maute holdt flere gisler som mandag lyktes å flykte. Video: CNN Philippines Vis mer Vis mer

129 drept i harde kamper på Filippinene

Menn med svarte IS-flagg har inntatt by i sør. Flere tusen innbyggere innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

89 opprørere er drept i kamp med sikkerhetsstyrker på Filippinene den siste uken, ifølge hæren. Samtidig ber en bortført prest for livene til rundt 200 gisler.

19 sivile og 21 soldater er drept siden det brøt ut kamper i byen Marawi sør på Filippinene tirsdag i forrige uke, og 89 opprørere er drept, opplyste hærens talsmann, brigadesjef Restituto Padilla, onsdag.

Kampene startet tirsdag i forrige uke da væpnede menn med svarte IS-flagg tok seg inn i den muslimskdominerte byen. Det skjedde etter at myndighetene pågrep opprørslederen Isnilon Hapilon. Hapilon klarte å rømme. Myndighetene antar at han holder seg skjult i Marawi.

Ifølge lokale myndigheter er over 2000 innbyggere sperret inne av opprørerne. 95 000 har blitt drevet på flukt. Det er nesten halvparten av byens befolkning.

EVAKUERES: En regjeringssoldat evakuerer sivile i Marawi i dag. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix
EVAKUERES: En regjeringssoldat evakuerer sivile i Marawi i dag. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I forrige uke ble en katolsk prest og opptil 14 andre bortført av opprørerne. Tirsdag dukket det opp et videoopptak i sosiale medier der presten, Teresito Suganob, ber president Rodrigo Duterte om å trekke sine styrker tilbake fra Marawi.

- Herr president, dette kommer fra våre hjerter. Vær så snill og hør på oss, sier presten med skjelvende stemme.

Suganob sier han holdes som gissel sammen med lærere, snekkere, hushjelper, barn og kristne.

- Rundt 240 krigsfanger ber deg lytte til ditt hjerte, vær så snill og lytt til oss. Vi ønsker å leve en dag til, vi ønsker å leve en måned til. Vi ønsker å leve i flere år, sier presten i videoen.

Videoopptaket er ifølge hæren ekte, men Padilla mener Suganob kan ha blitt tvunget til å uttale seg.

Duterte erklærte i forrige uke unntakstilstand. Ifølge hæren planla angriperne å sette hele byen i brann.

(NTB)