129 personer er tikkende bomber

Tvil om deres tilregnelighet gjør at de går fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De 395 sakene er utført av 129 forskjellige personer - potensielt farlige gjenggangskriminelle som politiet på grunn av lovverket har begrenset mulighet til å skjerme samfunnet fra.

Problemstillingen ble på nytt aktualisert tirsdag, da en 36 år gammel norsk-somalier knivstakk fem personer i og rundt Brugata i Oslo sentrum. Han har gått inn og ut hos Oslo-politiet de siste åra, men blir sjelden dømt fordi det er tvil om hans tilregnelighet.

Så seint som 10. oktober i år ble 36-åringen pågrepet for en annen voldsepisode med kniv.

- Helsevesenets ansvar

I januar i år skrev Dagbladet om en 38 år gammel vinningskriminell som i fjor begikk 126 lovbrudd, men som politiet ikke kan røre.

Politiet fortviler over det lovtomme rommet mange av de potensielt farlige kriminelle gjengangerne befinner seg i.

- Det er ikke tilfredsstillende at så syke personer går ute. Vi presiserer at disse menneskene er helsevesenets ansvar, men vil gjerne bidra i dialog omkring tiltak, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt.

Hun understreker at samarbeidet med helsevesenet generelt er godt, et samarbeid som ble forsterket etter trikkedrapet i 2005, der en psykisk syk norsk-somalier drepte Terje Mjåland med kniv på en trikk på Bislett.

FØRES BORT: Tirsdag denne uka knivstakk en 36 år gammel norsk-somalier fem personer i og rundt Brugata i Oslo sentrum. Han har gått inn og ut hos Oslo-politiet de siste åra, men blir sjelden dømt fordi det er tvil om hans tilregnelighet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
FØRES BORT: Tirsdag denne uka knivstakk en 36 år gammel norsk-somalier fem personer i og rundt Brugata i Oslo sentrum. Han har gått inn og ut hos Oslo-politiet de siste åra, men blir sjelden dømt fordi det er tvil om hans tilregnelighet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer

- Men jeg undres om vi glemmer ting litt for fort. Vi ønsker at helsevesenet i større grad tar kontakt med oss når de skriver ut disse risikopasientene. Dagbladet videreformidlet politiets bekymringer til Ullevål sykehus i går, men fikk ikke svar på spørsmålene.

Varetektsfengsles i dag

36-åringen er nå innlagt på Dikemark psykiatriske sykehus.

Der fikk han i går besøk av sin advokat, René Ibsen.

- Det var et kort møte. Min klient samtykker til varetekt, men vi gikk ikke noe inn på hendelsen. Det var han ikke i form til, sier Ibsen.

36-åringen vil sannsynligvis bli varetektsfengslet i dag.

129 personer er tikkende bomber