13 000 flykter fra flammene i California

3500 hus trues av storbrann. Minst ti skadd.

BRENNER NED: Brannmann Andy Klein forsøker å redde et maleri fra et brennende hus i Santa Barbara, California. Minst 13 000 mennesker er på flukt fra brannene i området, og et tjuetalls hus er blitt redusert til rykende ruiner. Foto: REUTERS/SCANPIX
BRENNER NED: Brannmann Andy Klein forsøker å redde et maleri fra et brennende hus i Santa Barbara, California. Minst 13 000 mennesker er på flukt fra brannene i området, og et tjuetalls hus er blitt redusert til rykende ruiner. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Over 13 000 mennesker er på flukt fra en voldsom brann som herjer Santa Barbara i delstaten California. Over 5400 hjem er evakuert, og minst 20 bolighus i eksklusive nabolag har brent til grunnen, melder AP.

Innbyggere sier de måtte forlate hjemmene i all hast da flammevegger nærmet seg. 3500 hus er nå truet, melder LA Times.

- Det begynte å brenne dramatisk. Ilden kom 100 meter fra huset mitt, sier lokale Gregg Patronyk til AP.

- Presset for å dra var stort. Politiet ville at jeg skulle ut, og jeg fikk en panisk telefon fra søsteren min som var på vei for å hente meg. Så jeg pakket bilen, hentet henne og dro, legger han til.

• Er du i California? Tips oss på mms/sms 2400, epost 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Brannen, som startet tirsdag, utgjør en rekordtidlig start på delstatens årlige skogbrannsesong.

Unntakstilstand
Myndighetene frykter den skal spre seg til sentrumsområder, og guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand, melder NTB. 1400 brannmenn og en rekke helikoptre og fly forsøker å få brannen under kontroll.

Glødende aske stiger til værs og regner ned over omliggende strøk.

Minst ti brannmenn er skadd i kampen mot den fem kvadratkilometerer store brannen, som drives av varm kraftig vind med storm i kastene, høye temperaturer og tørre forhold.

- Våre tanker og bønner er med dem, sa guvernør Schwarzenegger under en omvisning. Minst to av brannfolkene må opereres for brannskader.

Tidlig start på brannsesong
Rundt 400 hus brant ned da flammer herjet de samme eksklusive områdene i California i november 2008, kjent som den «amerikanske rivieraen». Jetsettnabolagene huser personer som Oprah Winfrey og Rob Lowe.

FLYKTER: Lokalbefolkningen, her Nancy Cook (t.h.) og Chris Anderson, blir evakuert fra de brannherjede områdene. Foto: SCANPIX/Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
FLYKTER: Lokalbefolkningen, her Nancy Cook (t.h.) og Chris Anderson, blir evakuert fra de brannherjede områdene. Foto: SCANPIX/Kevork Djansezian/Getty Images/AFP Vis mer

Fjorårets branner var de verste på tjue år.

Joe Waterman i delstatens departement for brannforebygging (CAL FIRE), sier de trolig unngår at flere hundre bolighus blir offer i denne omgang.

- Brannfolkene gjør en god innsats på frontlinjene, sier Waterman.

Vind og røyk vanskeliggjør imidlertid slukningsarbeidet, selv om en svakere solnedgangsvind enn først fryktet ga et lite pusterom torsdag kveld lokal tid.

- Det er vanskelig å komme inn for å få en nøyaktig oversikt, sier kaptein David Sadecki ved brannvesenet i Santa Barbara til LA Times.

OFFER: Minst ti brannmenn er skadet i slukningsarbeidet. Foto: SCANPIX/David McNew/Getty Images/AFP
OFFER: Minst ti brannmenn er skadet i slukningsarbeidet. Foto: SCANPIX/David McNew/Getty Images/AFP Vis mer