13 000 i erstatning for knust ansikt

29-åringen fikk bare 13 000 i erstatning etter å ha fått ansiktet knust av to ukjente voldsmenn. Det var nemlig ikke bevist at han var utsatt for en straffbar handling. 29-åringen tok til slutt sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29-åringen «Terje» måtte operere inn to jernplater i ansiktet etter å ha blitt rundjult av to ukjente personer på gata i Oslo, skriver Dagsavisen i dag.

Fylkesmannen i Oslo gikk inn for å gi ham 13 000 kroner i erstatning.

Men etter at «Terje» tok sitt eget liv konkluderte Erstatningsnemda at selv det var for mye.

- Han hadde sterke smerter etter alle operasjonene, men hadde minst like vondt psykisk på grunn av mistroen han ble møtt med av myndighetene, sier Margit Lømo, leder av Landsforening for voldsofre, til Dagsavisen.

Erstatningsnedma begrunner erstatningens størrelse med at det ikke kunne bevises at 29-åringen ble utsatt for en straffbar handling. Det ble nemlig aldri pågrepet noen gjerningsmenn.

«Det er på det rene at søker ble påført ansiktssakder av alvorlig art. Dette kan likevel ikke være nok til å konkludere med at et straffbart forhold har funnet sted», konkluderte nemda i januar 1998, sju måneder etter 29-åringens død.

- Dette er et klart overgrep. Jeg er glad han slapp å lese dette svaret, sier Lømo.

Årlig får Landsforeningen for voldsofre 2-3000 henvedelser fra fortvilte mennesker. I følge Lømo vurderer 43 prosent av disse selvmord.

bjorn.k.bore@dagbladet.no