Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 al-Qaida-fanger på rømmen

Minst 13 al-Qaida-fanger grov seg ut av fengsel. Interpol advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no) Interpol sendte i går ut verdensalaarm etter at de 13 al-Qaida-fangene rømte fra et fengsel i Yemen sammen med 10 andre fanger, skriver Interpol i sin advarsel.

Grov 70 meter lang tunnel

De 23 fangene skal ha brutt seg ut av fengselet i Yemen ved å grave en 70 meter lang tunnel fra fengselet ved etterretningshovedkvarteret i hovedstaden Sanaa, til en moske i nærheten.

Det er ikke klart om tunnelen ble gravd ut fra innsiden av fengselet eller fra moskeen.

Interpols generalsekretær Ronald Noble bad i dag Yemen om å utstede internasjonale arrestordre for alle rømlingene.

Frykter ny terror

- Om ikke verdensamfunnet snarest får arrestordre og kan spore opp og innhente disse rømlingene, vil de kunne reise internasjonalt, unngå arrestasjon og planlegge fremtidige terrorhandlinger, sier Noble til Reuters.

Flukten ble først rapportert av den yemenske hærens avis 26sep.net på fredag, og sent i går kveld sendte Interpol ut globalt varsel om flyktningene.

 FARLIGST: Internasjonal arrestordre for Jamal al-Badawi og 12 andre terror-fanger. Foto: REUTERS/ SCANPIX
FARLIGST: Internasjonal arrestordre for Jamal al-Badawi og 12 andre terror-fanger. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Den farligste av rømlingene er Jamal al-Badawi, som er dømt for å ha ledet terrorangrepet mot USS Cole i havnen i Adenj i 2000. Sytten amerikanske soldater ble drept i terrorangrepet.

Badawi ble dømt til døden, men etter en ankesak ble straffen redusert til 15 år i fengsel. Det er andre gang han bryter seg ut av fengsel. I 2003 brøt han seg ut av varetekt med ni andre al-Qaida-mistenkte ved å bryte hull i en fengselsmur, men han ble snart fanget igjen. Etter den forrige rømningen var flere politimenn mistenkt for å ha deltatt.

Fire andre menn som soner straffer opp til 10 år for å ha deltatt i angrepet på USS Cole unnslapp også i den siste rømningen, ifølge hærens avis.

En annen viktig rømling er Fawaz al-Rabe\'ie, som er dømt til døden for terrorangrepet mot den franske supertankeren Limburg.

Den franske tankeren ble angrepet i Adengulfen i oktober 2002. Et besetningsmedlem på tankeren ble drept i bombeeksplosjonen, som startet en brann på tankeren og lekket 90000 fat olje i Gulfen.

Intens jakt

Talsmenn for politiet i Yemen sier til Al-Jazeera at politiet har satt inn alt i jakten på rømlingene. Men to dager etter at flukten ble oppdaget, har Interpol ennå ikke fått bilder og personalia på fangene fra myndighetene i Yemen.

- Innenriksdepartementet sendte et offisielt brev til Interpol med navn på rømlingene, deres fotografier og fingeravtrykk. Vi har bedt de om å sirkulere listen internasjonalt, av frykt for at det skal rømme fra Yemen, sier en talsmann for myndighetene i Sanaa til Reuters.

Noble ber alle sine medlemsland - blant dem Norge - om å ta alle nødvendige forholdsregler ved og innenfor sine grenser for å lokalisere og pågripe de rømte al-Qaida-fangene.

DØDSDØMT RØMLING:Fawaz al-Rabe\'ie, Jamal al-Badawi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling