Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 år for drap på grandonkel

En 39 år gammel kvinne er dømt til 13 års fengsel for drapet på 80 år gamle Rolf Mengkroken i Hedmark i juni i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i Vinger og Odal tingrett på 13 års fengsel er i overensstemmelse med aktors påstand. Kvinnen har ikke tatt stilling til om dommen vil bli anket.

- Dommen oppfattes som streng. Vi har ikke gått gjennom den ennå og har derfor ikke tatt stilling til ankespørsmålet. Men hun hadde håpet på en noe mildere straff, sier kvinnens forsvarer, advokat Thomas Randby, til NTB.

Økonomiske problemer

Kvinnen slet med økonomiske problemer da hun i fjor sommer fant ut at hun ville oppsøke den gamle grandonkelen hun ikke hadde sett på 15 år. Sent på kvelden den 6. juni kjørte hun hjem til enkemannen.

Den gamle mannen sa at han måtte tenke på om han ville låne henne pengene hun ba om. Kvinnen ble sint og ville ha dem med en gang. Hun ble bedt om å gå, men i stedet fant hun en metallgjenstand, trolig et brekkjern, som hun gjentatte ganger slo 80-åringen i hodet og overkroppen med.

Dagen etter drapet forsøkte den tiltalte tobarnsmoren å ta ut 25.000 kroner fra grandonkelens konto ved hjelp av en falsk fullmakt. I banken reagerte imidlertid personalet på fullmakten og kontaktet politiet som reiste til Rolf Mengkroken for å kontrollere om alt stemte.

Der fant de mannen død i stua.

Innrømmet drapet

Kvinnen erklærte seg skyldig i drap da saken startet, men mente at drapet ikke skjedde under skjerpende omstendigheter. Dette var retten imidlertid ikke enig i.

- Tiltaltes overfall på avdøde var fullstendig uprovosert. Hun hadde oppsøkt ham sent på kvelden og spurt om å få låne et ikke ubetydelig beløp selv om hun ikke hadde vært hos ham på 15 år, heter det i dommen.

- Uberørt

- Etter drapet har hun tilsynelatende opptrådt uberørt av det som hadde foregått, kvittet seg med drapsredskapet og pantet tomflasker hun tok med seg fra avdødes bolig, står det i dommen.

Under rettssaken kom det fram at kvinnen var blitt fysisk og psykisk mishandlet i tre forhold hun tidligere har vært i. På bakgrunn av dette argumenterte kvinnens forsvarer for at 39-åringen lett reagerte på provokasjon.

Retten mente imidlertid at forbrytelsen kvinnen var tiltalt for var så alvorlig at disse argumentene ikke hadde spesiell betydning for straffeutmålingen.

(©NTB)