Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 år gammel veide Ole 103 kilo

Ny forskning viser at barn som spiser de fleste måltidene hjemme blir sjeldnere overvektige og har lavere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

VEIDE 103 KILO: Ole Ugland Jacobsen (14) slanket seg 30 kilo på 10 måneder. Som trettenåring veide han 103 kilo. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VEIDE 103 KILO: Ole Ugland Jacobsen (14) slanket seg 30 kilo på 10 måneder. Som trettenåring veide han 103 kilo. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Ole Ugland Jacobsen (14) spiste mye, og han spiste nesten i ett sett.

- Jeg hang med kompiser og spiste enorme mengder; mye kebab og godterier og annen drittmat, forteller 14-åringen fra Grefsen i Oslo.

I helgene brukte han stort sett hele dagen på å spille dataspill. Enten alene, eller sammen med venner.

- Jeg kunne spille i tolv timer i strekk. På hverdager ble det ihvertfall 4-5 timer med spillkonsollet mellom hendene. Da ble det mye Coca-Cola og godteri. Jeg kunne godt drikke halvannen liter på en ettermiddag, forteller han.

Dårlig selvtillit Ole forteller at han hadde dårlig selvtillit og at han var veldig deprimert.

- Jeg følte meg veldig tung og ble fort andpusten. Jeg var sur, og ble veldig fort sint, sier han.

Da Ole kom hjem fra en sydenferie med faren og hans kjæreste i jula 2009, oppdaget han at han hadde mistet et par kilo. Det var starten på et nytt liv for den overvektige tretten-åringen.

- Jeg følte meg bedre allerede da de første kiloene forsvant. Det inspirerte meg til å fortsette, sier han.

Spiser sammen Oles far, Geir Ugland Jacobsen, forteller at da han byttet jobb, fikk han mye bedre tid til å være sammen med, og følge opp sønnen.

- Vi begynte for alvor å legge vekt på kosthold og trening, sier faren.

RIKTIG MAT: Oles far, Geir Ugland Jacobsen mener kostholdsfokus, og at de spiser nesten alle måltider sammen, er de viktigste årsakene til at Ole har rast ned i vekt. Middagen igår, bestod av Laks stekt i olivenolje; krydret med salt, hvitløk og chili. Ris, mye brokkoli og sommerkål. Foto: Espen Røst / Dagbladet
RIKTIG MAT: Oles far, Geir Ugland Jacobsen mener kostholdsfokus, og at de spiser nesten alle måltider sammen, er de viktigste årsakene til at Ole har rast ned i vekt. Middagen igår, bestod av Laks stekt i olivenolje; krydret med salt, hvitløk og chili. Ris, mye brokkoli og sommerkål. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Han forteller at de nå spiser nesten alle måltider sammen, og mener at dette er en av de viktigste årsakene til at Ole har rast ned i vekt. Ole har sluttet helt å spise sukker, gluten og melkeprodukter.

- Jeg tror kostholdet og at vi trener sammen, er grunnen til at Ole har blitt et nytt menneske. Og gevinsten er ikke bare fysisk. Ole har fått selvtillitt, han er konsentrert, og har fått mye bedre karakterer på skolen, forteller faren.

Ny oppsiktsvekkende forskning Å spise mesteparten av måltidene sammen med familien holder barna slankere og sunnere, viser en ny studie.

Forskere ved Illinois-universitetet har analysert data fra 17 tidligere studier, og resultatene er oppsiktsvekkende (se faktaboks):

- Foreldre kan relatere seg til og forstå våre funn, sier studiens hovedforfatter doktor Amber Hammons.

Hun sier de ville undersøke hvilke positive bidrag familielivet kan gi når det gjelder ernæring.

- Det er viktig for foreldre å vite hva de kan gjøre, spesielt når det gjelder overvekt og spisevaner. De ønsker å få vite hvilken rolle de kan inneha, sier Hammons i en pressemelding.

Forskerne undersøkte ungdommenes spisevaner, vekt og om de gjorde noe for å kontrollere vekta på skadelig vis. Deltakerne i studien ble kategorisert som overvektige, dersom de var tyngre enn 85 prosent av barna på deres egen alder.

Å spise to eller flere frukter eller grønnsaker daglig, samt å styre unna brus, godterier og frityrstekt mat, ble brukt som et mål på sunn ernæring.

73 KILO: Ole er 11 år gammel og veier 73 kilo, de neste to årene legger han på seg ytterligere 30 kilo. Foto: Privat
73 KILO: Ole er 11 år gammel og veier 73 kilo, de neste to årene legger han på seg ytterligere 30 kilo. Foto: Privat Vis mer

Studien peker på at barn og ungdom drar ernæringsmessige fordeler av å spise sammen med familien, men gir ingen entydige svar på hvorfor. Verdien av voksne rollemodeller trekkes fram som en mulig forklaring.

Færre kalorier Tidligere forskning har også vist at måltider i hjemmet er mer næringsrike, med mer grønnsaker og mindre fett, sukker og brus.

- Vi vet at familiemåltider i hjemmet med stor sannsynlighet er mindre kaloritunge, sier Hammons.

Hun trekker også fram at selve kommunikasjonen under måltidet kan ha en positiv effekt på helse og ernæring. Flere studier har vist at de unge gjerne tar etter sine foreldre og deres vaner.

Studieforfatterne mener legene bør understreke verdien av familiemåltidene overfor pasienter som sliter med spiseforstyrrelser eller fedme.

Og de oppfordrer familiene til å sette seg ned, sammen rundt spisebordet.

- Det må jo ikke skje hver eneste dag. Vi vet jo at familier i dag er veldig travle, sier Amber Hammons.

Norsk ekspert enig Ernæringsprofessor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo påpeker at de som ofte spiser hjemme trolig har et bedre nettverk og mer orden i livene sine enn de som sjelden setter seg til spisebordet.

- Men når det er sagt, passer funnene i denne studien godt inn i min forestillingsverden, sier Drevon til Dagbladet og utdyper:

- Impulsspising handler ofte om et øyeblikks tilfredsstillelse av lyst. Da er det ofte det søte, fete og salte som lokker. Kommer man hjem til et måltid, er det ofte bedre utvalg av sunnere mat. Det er lettere å gjøre fornuftige valg dersom måltidet er planlagt, sier Drevon til Dagbladet.

- Liker meg selv Ole Ugland Jacobsen (14) sier han føler seg som et nytt menneske uten de overflødige kiloene. Nå veier han 73 kilo og er 183 centimeter høy.

55 KILO: Ole på ferie i Spania 9 år gammel. Foto: Privat
55 KILO: Ole på ferie i Spania 9 år gammel. Foto: Privat Vis mer

- Når jeg veide over 100 kilo følte jeg meg helt jævlig, men det har jeg først forstått nå, sier han, og forteller at han har fått mange flere venner, både gutter og jenter.

- Folk liker meg bedre. Og jeg liker meg bedre. Nå føler jeg meg rett og slett veldig bra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media