13 åring ble tvangsgiftet med fetteren

Skal ha blitt utsatt for vold og voldtekt. Politiet frykter for jentas liv. Imorgen starter rettsaken i Oslo.

STARTER IMORGEN: Politiet mener den nå 24 år gamle fetteren, tanten (47), onkelen (51), jentas mor (38) og jentas far (40) står bak den alvorligste tvangsgiftesaken i Norge noensinne. - Enhver sak som omhandler voldtekt og tvang er svært alvorlig, sier aktor i saken, Statsadvokat Johan Øverberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix.
STARTER IMORGEN: Politiet mener den nå 24 år gamle fetteren, tanten (47), onkelen (51), jentas mor (38) og jentas far (40) står bak den alvorligste tvangsgiftesaken i Norge noensinne. - Enhver sak som omhandler voldtekt og tvang er svært alvorlig, sier aktor i saken, Statsadvokat Johan Øverberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen starter rettsaken der en 13 år gammel jente skal ha blitt tvangsgiftet med sin 7 år eldre fetter.

Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale mot den nå 24 år gamle fetteren, tanten (47), onkelen (51), jentas mor (38) og jentas far (40), i det som omtales som den mest alvorlige tvangsgifte-saken i Norge noensinne.

De fem må ifølge tiltalebeslutningen svare for rystende anklager. I tillegg til ekteskapsinngåelsen, skal den nå 17 år gamle jenta ha blitt mishandlet og voldtatt på det groveste gjennom flere år.

Viet i leilighet Ekteskapet, som ikke er gyldig etter norsk lov, skal ha blitt inngått søndag 17. desember 2006.

Ifølge tiltalen ble ekteskapsinngåelsen gjort av en imam i onkelens leilighet, nær Oslo sentrum.

Der skal jenta ha blitt bedt om å svare på spørsmålene fra imamen, slik at hun inngikk et «religiøst fundert ekteskap» med fetteren.

Plassert på hemmelig adresse Som Dagbladet tidligere har skrevet, var det i begynnelse av mars ifjor at jenta ble fanget opp av det sosiale hjelpeapparatet ved skolen hun gikk på i Oslo.

Hun fortalte etter hvert en historie om påtvunget ekteskap, seksuelt misbruk og psykiske overgrep.

Etter et hastevedtak i barnevernet ble hun så plassert på hemmelig adresse.

På det tidspunktet, bodde jenta sammen med fetteren og hans foreldre i Oslo.

Truet med drap Fetteren er tiltalt for å ha hatt sex med den nå 17 år gamle jenta da hun var under 14 år, og under 16 år.

Ifølge tiltalebeslutningen ble hun gjentatte ganger utsatt for vold, trusler og seksuelle overgrep fra fetteren etter ekteskapsinngåelsen.

Både fetterens far og fetterens mor skal også ha utøvet vold mot henne i tiden de bodde sammen.

Onkelen skal blant annet ha truet med drepe henne dersom hun prøvde å komme seg ut av ekteskapet.

Jentas foreldre skal ha fortalt datteren at de ikke kunne gjøre noe for å hjelpe henne ut av forholdet. De skal ha sagt at hun måtte avfinne seg med situasjonen, og at hun nå tilhørte fetteren og hans familie.

Frykter jentas sikkerhet 17-åringens bistandsadvokat Simon L. Stende forteller at jenta gruer seg til at rettsforhandlingene starter imorgen.

- Dette er en vanskelig sak for henne, i tillegg sitter hennes nærmeste på tiltalebenken, så det er klart at dette ikke blir lett, sier han.
 
Stende forteller at jenta har blitt svært godt ivaretatt, men sier at det har vært mange utfordringer etter at hun ble tatt hånd om av barnevernet.

- Politiet vurderer at det er en reell fare for hennes liv, og jeg kan vel si det sånn at jeg ikke er uenig i den vurderingen, sier Stende.

Advokaten mener saken er prinsippielt viktig, fordi den kan sende ut signal til andre i samme situasjon om at det er mulig å komme seg ut av et tvangsekteskap.

Brudebilde Som Dagbladet tidligere har omtalt, har politiet gjort beslag av et bilde tatt av fetteren og jenta i forbindelse ekteskapsinngåelsen.

Dette bildet skal være ett av de viktigste bevisene for det påståtte tvangsgiftemålet.

- Enhver sak som omhandler voldtekt og tvang er svært alvorlig, sier aktor i saken Johan Øverberg.

- Jenta er utsatt for vold, voldtekt, tvang og tvangsekteskap, i tillegg var hun svært ung når det skjedde, sier han.

- Det er klart det er en alvorlig sak, sier Øverberg.

Ettersøkt internasjonalt Jentas fetter, tante og far har sittet i varetekt siden mars ifjor, mens jentas mor ble sluppet ut i mai.

Politiet har etterlyst den 50 år gamle onkelen både nasjonalt og internasjonalt, og mener at han kan oppholde seg i Irak.

Politiadvokat Mette Haldorsen ved Oslo Politidistrikt forteller at den nå 17 år gamle jenta etter forholdene skal ha det bra.

- Hun blir ivaretatt, og befinner seg på en hemmelig adresse i Norge, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer