Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åring døde av avmagring: Helsetilsynet mener hun fikk forsvarlig helsehjelp

Har gransket fire helsevirksomheter og to fastleger.

DØDSFALL: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Hun døde av avmagring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØDSFALL: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Hun døde av avmagring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 13 år gamle jenta som ble funnet død i en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015, fikk forsvarlig helsehjelp.

Det har granskingen til Statens helsetilsyn konkludert med.

Flyttet til hytta

13-åringen bodde i hytta på Beitostølen sammen med sin mor, etter å ha flyttet dit fra Bærum i oktober 2015.

Dødsårsaken var avmagring, ifølge obduksjonsrapporten, og 13-åringen skal kun ha veid 21 kilo da hun døde.

Nå har Statens helsetilsyn, som fikk oversendt saken fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus nærmere gransking, altså fattet et vedtak i saken etter å ha vurdert om fire virksomheter og to fastleger ga 13-åringen forsvarlig helsehjelp.

13-åring fikk på et tidspunkt behandling for spiseforstyrrelser. Et sentralt tema som helsetilsynet skulle vurdere, var om behandlingen og oppfølgingen jenta fikk var faglig forsvarlig og hvorvidt opplysningsplikten helseinstansene hadde overfor barnevernet ble overholdt.

Lege fikk kritikk

Jenta besøkte ifølge helsetilsynet to fastleger. Én av disse får kritikk av helsetilsynet, som har «vurdert at fastlegen ikke overholdt opplysningsplikten til barneverntjenesten og at oppfølgingen pasienten fikk var uforsvarlig».

De mener at fastlegen burde ha innkalt 13-åringen til hyppigere kontroller og «sikret videre oppfølging hos spesialisthelsetjenesten/eventuell ny fastlege da han mistet kontakten med pasienten».

Selv om tilsynet gir fastlegen kritikk, finner de det ikke «formålstjenlig å reagere med en advarsel til fastlegen i denne saken».

Oversendt fra fylkesmannen

Helsetilsynet skulle granske helsepersonellets befatning med saken: 13-åringen var nemlig, på ulike tidspunkter, i kontakt med - eller under behandling hos - flere helseinstanser.

I etterkant av dødsfallet ble en rekke offentlige instanser gransket av Fylkesmennene i Oslo og Akershus og Oppland. Selv slo fylkesmennene fast at barnevernet i både Bærum kommune og Øystre Sildre kommune hadde begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.

Dødsfallet utløste også gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media