Faste

13-åring døde etter 68 dager med faste: - Skulle bringe lykke

Nå er familien siktet for drap. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet) En 13 år gammel jente i den indiske byen Hyderabad døde i starten av oktober av det som skal ha vært et hjerteinfarkt.

Etterforskningsleder M Mattaiah bekreftet søndag at familien nå er siktet for drap som følge av påstander om at de skal ha tvunget henne til å faste i tilknytning til et religiøst rituale, skriver Hindustan Times, som siterer nyhetsbyrået AFP.

- Foreløpig vet vi lite. Kroppen er kremert og vår etterforskning vil derfor bare belage seg på legens rapport. Avhør av familien kommer til å være det første vi setter igang med, sier Mattaiah.

- Ingen tvang henne

13-åringen skal ha havnet i koma to dager etter at hun fullførte den 68 dager lange fasteperioden. Tirsdag forrige uke døde hun av hjerteinfarkt.

Fasten skal ifølge AFP ha vært en del av chaturmas, en fire måneder lang religiøs periode, som markeres av blant annet jainister.

Jenta skal selv ha vært jainist og familien sier at hun frivillig deltok i det kontroversielle, religiøse ritualet.

- Det handlet om troen hennes. Ingen tvang henne til å faste. Hun fastet i 43 dager i 2015 og åtte dager i 2014, forteller bestefaren til nyhetsbyrået.

Mener det skulle bringe lykke

Saken fikk stor oppmerksomhet etter at Balala Hakkula Sangam, en indisk barnerettighetsgruppe, sendte inn en klage til politiet i forbindelse med 13-åringens dødsfall.

Gruppa hevder at det var en lokal prest som hadde rådet foreldrene til å få jenta til å faste i minst fire måneder. Tanken var at det skulle medføre en oppgang i farens bedrift, etter en nedgangsperiode, skriver India Today.

«Under møtet kollapset offeret og havnet i koma. Hun ble fraktet til et sykehus i nærheten, hvor lengene så erklærte henne død», skriver gruppa i klagen til politiet.

Et annet jainistisk ritual, santhara, ble i fjor forbudt ved lov etter at en domstol i den indiske delstaten Rajasthan karakteriserte det som selvmord. Ritualet går ut på at eldre avslutter livet ved gradvis å spise og drikke mindre.

Flere reagerte imidlertid på forbudet, blant annet fordi det blir sett på som en verdig avslutning på livet, skriver Indian Express.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer