13-åring kastet på glattcelle: får 300 000

Først ble den 13 år gamle vietnameseren kastet på glattcelle, siktet for drap. Nå får han 16700 kroner for hver dag han satt i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har fastslått at gutten, som vanket i et kriminelt belastet miljø, skal få 300 000 kroner i erstatning for belastningen det medførte å sitte i 18 dager i varetekt.

Gateslag

Noen timer etter masseslagsmålet på Oslo S, som endte med drap, ble gutten arrestert. Klokka 03.07 natt til valgdagen 11. september 1995 pågrep tungt bevæpnede politimenn fra beredskapstroppen den unge vietnameseren. Sammen med et tjuetall andre ungdommer fra innvandrermiljøer ble 13-åringen siktet for drap.

Guttan hevdet han var 15 år, noe som viste seg å være løgn.

Vietnamesiske myndigheter har bekreftet at gutten var 13 år i september 1995.

Etter 18 dager på glattcelle, i total isolasjon, ble han overført til barnevernet. Siktelsen ble seinere henlagt av Riksadvokaten. Kameratene ble tiltalt for drap og drapsforsøk, men de flest ble frikjent i retten.

Henlagt

13-åringen var siktet både for å ha skutt med håndvåpen og for å ha hogd et medlem av en rivaliserende ungdomsgjeng i nakken med en kjøttøks.

Riksadvokatens begrunnelse for å henlegge saken var at gutten var under den kriminelle lavalder.
De sakkyndige som har foretatt en såkalt judisiell observasjon av den nå 16 år gamle vietnameseren har i sin rapport konkludert med at han har tatt betydelig skade av å sitte 18 dager med brev- og besøksforbud i varetekt.

I rapporten heter det:
«...fengslingen er et sterkt inngrep i hans liv, selv om lagmannsretten mente at det ikke var et uforholdsmessig inngrep. Det henger også sammen med at de opplevelser han hadde hatt som flyktning underveis til Norge, har vært sterkt traumatiske.»

Advokat John Christian Elden mener det er fullstendig urimelig å kaste en 13 år gammel gutt på glattcelle.
Vietnamesergutten vil få utbetalt pengene når han fyller 18 år. Politiet i Oslo er pålagt å betale 3000 kroner i renter per måned, til beløpet blir overført overformynderiet.