13-åring kastet på glattcelle: får 300 000

Først ble den 13 år gamle vietnameseren kastet på glattcelle, siktet for drap. Nå får han 16700 kroner for hver dag han satt i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høyesterett har fastslått at gutten, som vanket i et kriminelt belastet miljø, skal få 300 000 kroner i erstatning for belastningen det medførte å sitte i 18 dager i varetekt.

Gateslag

Noen timer etter masseslagsmålet på Oslo S, som endte med drap, ble gutten arrestert. Klokka 03.07 natt til valgdagen 11. september 1995 pågrep tungt bevæpnede politimenn fra beredskapstroppen den unge vietnameseren. Sammen med et tjuetall andre ungdommer fra innvandrermiljøer ble 13-åringen siktet for drap.

Guttan hevdet han var 15 år, noe som viste seg å være løgn.

Vietnamesiske myndigheter har bekreftet at gutten var 13 år i september 1995.

Etter 18 dager på glattcelle, i total isolasjon, ble han overført til barnevernet. Siktelsen ble seinere henlagt av Riksadvokaten. Kameratene ble tiltalt for drap og drapsforsøk, men de flest ble frikjent i retten.

Henlagt

13-åringen var siktet både for å ha skutt med håndvåpen og for å ha hogd et medlem av en rivaliserende ungdomsgjeng i nakken med en kjøttøks.

Riksadvokatens begrunnelse for å henlegge saken var at gutten var under den kriminelle lavalder. De sakkyndige som har foretatt en såkalt judisiell observasjon av den nå 16 år gamle vietnameseren har i sin rapport konkludert med at han har tatt betydelig skade av å sitte 18 dager med brev- og besøksforbud i varetekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer