Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åring nektet å sprenge seg selv i Nigeria

Jenta sier den militante ekstremistgruppen Boko Haram prøvde å tvinge henne til selvmordsoppdraget.

TVUNGET TIL SELVMORD: Den 13 år gamle jenta ble arrestert med eksplosiver rundt midjen på et sykehus i den nigerianske byen Kano 10. desember 2014. Foto: AFP PHOTO / AMINU ABUBAKAR
TVUNGET TIL SELVMORD: Den 13 år gamle jenta ble arrestert med eksplosiver rundt midjen på et sykehus i den nigerianske byen Kano 10. desember 2014. Foto: AFP PHOTO / AMINU ABUBAKAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. desember sprengte to jenter seg på et marked i Nigerias nest største by, Kano. Fire ble drept og syv skadet. Zahara'u Adam skulle vært den tredje selvmordsbomberen, men nektet å utløse eksplosivene hun hadde fått festet til midjen.

- Etter min venn detonerte sin egen ble jeg såret, fortalte 13-åringen ifølge Sky News. 

Hun klarte å ta seg til et sykehus hvor hun senere ble arrestert av politiet. Den ekstreme militante gruppen Boko Haram har kjempet i fem år for å etablere en islamistisk stat nordøst i Nigeria med sharialover, og har i økende grad brukt kvinnelige selvmordsbombere. I juli ble blant annet en 10 år gammel jente pågrepet med bombebelte.

Truet på livet Jenta sier at hun ble gitt bort til  Boko Haram av faren. Gruppen skal deretter ha truet med å begrave henne levende dersom hun ikke gikk med på å gjennomføre angrepet.

På juleaften fremstilte politiet i den nigerianske byen den 13 år gamle jenta foran en gruppe journalister, i håp om at hennes historie kan rette søkelys mot hvordan den ekstreme islamistgruppen Boko Haram opererer. Jentas historie er ikke blitt bekreftet av andre og hun hadde ingen advokat til stede under pressekonferansen.

Kidnapper og dreper Bare fire dager etter selvmordsangrepet på markedet, søndag 14. desember, kidnappet den ekstreme militante gruppen 185 kvinner og barn fra en landsby lenger øst i Nigeria.  

Den 14. april ble også over 200 jenter kidnappet i den nordøstlige landsbyen Chibok. Jentene, som er mellom 12 og 18 år gamle, er skoleelever som holdt på med eksamen da væpnede menn plutselig omringet skolen, lastet elevene inn i lastebiler og kjørte av gårde.

Den siste nyheten om jentene kom 1. november da Boko Harams leder Abubakar Shekau sa at alle har konvertert til islam og blitt giftet bort.

FIRE DREPT: En mann står på Kantin Kwari - tekstilmarkedet hvor et dobbelt selvmorsangrep ble utført den 10. desember. Foto: REUTERS
FIRE DREPT: En mann står på Kantin Kwari - tekstilmarkedet hvor et dobbelt selvmorsangrep ble utført den 10. desember. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media