Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åring på lukket avdeling

TROMSØ (Dagbladet): 13-åringen har store atferdsvansker og er svært utagerende. I går ble barnet tvangsplassert på voksenpsykiatrisk klinikk ved Regionsykehuset i Tromsø. Sammen med sterkt sinnslidende mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en skandale å plassere et guttebarn på et slikt sted. Menneskeverdet er blitt helt borte. 13-åringens skjebne er en menneskelig tragedie, mener barnevernspedagogene Morten Borgen og Lars Gunnar Berntsen ved Berglund behandlingshjem i Tromsø.

I seks dager forsøkte de å ta vare på den sterkt utagerende gutten. Så måtte de gi opp.

Hjerterått

Troms fylkeskommune mangler behandlingsplasser og klarer ikke å skaffe et tilbud som kan hjelpe 13-åringen. Det innrømmer direktøren for barne- og ungdomstjenesten, Tormod Aasland.

- Psykiatrisk klinikk er ikke noe ønsket sted for et barn. Det inntrufne er sterkt beklagelig. Men vi jobber på spreng for å finne en annen løsning, sier han.

- Det virker usedvanlig rått å plassere et barn sammen med sinnslidende voksne. Hvem tok avgjørelsen?

- Den ble tatt på faglig-psykiatrisk hold. Jeg har fått opplyst at man vil forsøke å skjerme 13-åringen fra det øvrige klientellet, sier Aasland.

Skadde ansatte

For seks dager siden kom gutten til Berglund behandlingshjem. Som en nødløsning, fordi ingen andre institusjoner i Norge hadde plass til ham. Foreldrene er skilt, bor på hver sin kant og klarer ikke å ta seg av ham.

Gutten er på vei inn i puberteten, og faller klart utenfor målgruppa på Berglund. Her ble han plassert på en avdeling sammen med fire små barn.

- Han hadde en svært grenseovertredende atferd, og virket skremmende på de andre barna her, sier Morten Borgen. Han er også verneombud, og opplyser at 13-åringen ble passet på av tre miljøarbeidere døgnet rundt. Likevel skadde han flere av de ansatte.

- Dette er veldig vondt. Vår målgruppe er fra 18 år og oppover. Når vi nå likevel har fått inn et barn, må vi bare gjøre det beste ut av det, sier klinikksjef Tordis Sørensen Høifødt ved RiTø, Åsgård.