13-åring rammet av spille-galskap

TROMSØ (Dagbladet): Skolegutten (13) satset alle pengene sine på spilleautomater. Fullstendig oppslukt av spenning og vinnerhåp, begynte han også å stjele for å få mer penger å spille for. Så mange som 150 000 kan være spilleavhengige i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillegalskapen tok slik overhånd at 13-åringen fra Karasjok til slutt måtte behandles ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk for Midt-Finnmark.

Gutten er et eksempel på en spillemani som grenser mot en rus, og som river med seg stadig flere yngre mennesker. Sosionom Gunn Hætta ved Samisk Psykiatrisk Ungdomsteam i Karasjok forteller til Finnmark Dagblad at flere ungdommer behandles for spillegalskap.

- Flere spiller for mer penger enn de i virkeligheten har, sier Hætta. De låner, tar forskudd på lønn, eller stjeler.

Også Finnmarkslinikken i Karasjok, som i hovedsak har klienter med alkoholproblemer, får stadig flere henvendelser fra folk som ønsker behandling for spillegalskap.

- Spillerne mister kontrollen, de får problemer som de forsøker å skjule. Spillegalskap er forbundet med minst like mye skam og tabuer som rusmisbruk, sier Inger Lise Bjerknes ved Finnmarksklinikken til Finnmark Dagblad. Hun ber politikerne handle.

- Vi trenger reguleringer og kontroll på bruken av spilleautomater, mener Bjerknes.

Million-inntekt

Fagfolk slår alarm mot en spillekultur som ruinerer familier og enkeltpersoner. Finnmarsklinikken skal sammen med Nordlandsklinikken arrangere den første konferanse i Nord-Norge der spillegalskap settes på dagsorden.

Spilleautomater har spredt seg som sopp om høsten i bygdene i Finnmark. Det er noe nytt, spennende. Det går bare noen sekunder fra innsats til mulig gevinst. Far og mor og barn kan stå i timevis foran automatene.

De fleste ender opp som bitre tapere. Vinnere er eierne av automatene. Dagbladet omtalte for to-tre uker siden ekteparet i Karasjok som i fjor tjente 30 millioner kroner på sin automatdrift, en annen automateier i Harstad endte opp med 22 millioner kroner i inntekt.

Av undersøkelse foretatt ved psykiatrisk institutt ved Universitetet i Trondheim, framgår det at 90.000 nordmenn er spilleavhengige, men andre anslår tallet til å være så høyt som 150 000.

UTE AV KONTROLL: Tenåringer må behandles for spillegalskap. Fagfolk ber politikerne gripe inn før spillemanien tar helt overhånd.