13-åring reddet fra narkodød

I løpet av sommeren har Uteseksjonen registrert 244 nye tunge rusmisbrukere i Oslos heroinmiljø. De aller fleste er under 25 år, og mange går rett fra ecstasy og houseparties til et liv i herionhelvete. De nye misbrukerne i Oslo sentrum kommer fra hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenter helt ned i 13-årsalderen selger kroppen sin på horestrøket for å få penger til heroin, ifølge misbrukere i miljøet.

Unge mennesker helt ned i 13-årsalderen er blitt reddet tilbake til livet etter en overdose.
- Vi frykter at antallet overdoser i denne aldersklassen vil øke i tida framover, sier nestleder for Uteseksjonen i Oslo, Uwe Ziebarth.

Rett på heroin

Heroinistene samles nå rundt parken på sjøsida av Oslo S, etter at politiet har ryddet opp ved «muren» på Jernbanetorget.

- Nyrekrutteringen fra yngre aldersklasser øker dramatisk, og da spesielt om sommeren. Siden 1. april har vi registrert 244 nye misbrukere, de fleste er unge mennesker under 25 år, sier Ziebarth.
Siden april har Uteseksjonen nær doblet antallet kontakter med misbrukere i miljøet. Et økende antall får problemer etter noen år med houseparties, ecstasy og amfetamin. Overgangen til heroin og bruk av beroligende midler som valium går derfor fort.

- Tidligere hadde tunge misbrukere lang erfaring med alkohol og hasj. Nå går mange unge mennesker rett på amfetamin og heroin, forteller Ziebarth.

Flommer over

Den nye trenden har en viktig forutsetning: markedet flommer over av stoff. Mens markedet tidligere tørket ut når politiet beslagla fem eller ti kilo, spiller det i dag ingen rolle.

Tilgangen for brukerne er like stor, og handelen foregår fullstendig åpenlyst .

- Vi patruljerer Oslo sentrum to ganger hver kveld, og konsentrerer oss om sjøsida. Der ligger folk strødd og sover ut rusen på graset og på benker. Brukte sprøytespisser stikkes i bakken, mens blodet renner fra nålestikkene. Mange har problemer med å skaffe bolig og ender opp på gata. Det er forferdelig, sier Ziebarth.

Hasj er for lengst ufarliggjort, de unge tenker nesten ikke på det som dop engang.

<B>HEROINSKUDD UNDER MOTORVEIEN:</B> Sørsida av Oslo S i går kveld. To unge mennesker setter sine heroinskudd i fred.