Ny video ryster USA:

13-åring skutt og drept av politiet i Chicago

Nok en politivideo har blitt offentliggjort i USA, og skaper sinne. Ifølge politiet skjøt og drepte de en 13-åring da han holdt en pistol i hånda, men bildene ser ut til å vise noe annet.

DREPT: Nok en politivideo har blitt offentliggjort og skaper sinne i USA. Ifølge politiet skjøt og drepte de en 13-åring da han holdt en pistol i hånda, men bildene ser ut til å vise noe annet. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Videoen fra kroppskameraet til politibetjent Eric Stillman i Chicago-politiet 29. mars ble torsdag offentliggjort av delstatens Civilian Office of Police Accountability (COPA), tilsvarende Spesialenheten for politisaker i Norge.

I videoen ser man hvordan Stillman løper etter 13 år gamle Adam Toledo i en mørk bakgate og roper ting som «Stopp med en gang!» og «Vis meg de jævla hendene dine». Han har akkurat blitt kalt ut til stedet etter melding om skyting i området.

Da Stillman tar igjen Toledo, tar det mindre en ett sekund fra 13-åringen snur seg rundt og hever armene til han skyter ham. Toledo blir skutt i brystet og det blir igangsatt førstehjelp, men livet hans står ikke til å redde.

- Jeg kjenner ikke pulsen hans, sier Stillman i videoen.

Toledo er nå blant de yngste som er drept av politiet i Illinois på flere år, skriver New York Times.

SPRAYET: Caron Nazario ble brutalt pågrepet etter en trafikkontroll i Virginia i USA. Foto: Windsor Police/Handout /AP Vis mer

Hevder han bar pistol

Politiet hevder ifølge CNN at 13-åringen bar en pistol da politibetjenten stoppet ham, men det hersker nå sterk tvil rundt dette.

I et overvåkningsopptak fra en annen vinkel, kan man like før Toledo snur seg rundt og blir skutt se ham tilsynelatende kaste noe bak et gjerde, som det seinere ble funnet en pistol ved. Advokaten til guttens familie mener dermed at han ikke bar en pistol da han ble skutt, og at han etterkom politiets ordre om å stoppe og vise hendene.

- Adam, i sine siste sekunder i live, hadde ikke en pistol i hånda, i motsetningen til rapportene som ble offentliggjort i dag (torsdag, journ.anm.). Adam fulgte ordrene og snudde seg. Hendene hans var tomme da han ble skutt i brystet, sier advokat Adeena Weiss-Ortiz.

CNN har publisert en versjon av videoen der de har satt ned farten, og på et tidspunkt kan man skimte en gjenstand i hendene hans. På spørsmål om Toledo bar en pistol i løpet av i hendelsen, svarer advokaten:

- Det (gjenstanden, journ.anm.) kan ha vært en pistol, jeg skal ikke utelukke det. (...) Men det er ikke aktuelt, for han kastet den hvis det var det.

Hun legger til at Toledos familie nå vurderer rettslige skritt mot politibetjent Stillman.

FUNNET PÅ ÅSTEDET: På åstedet, bak et gjerde, fant politiet pistolen de mener Adam Toledo bar da han ble skutt. Foto: Chicago Police Department
FUNNET PÅ ÅSTEDET: På åstedet, bak et gjerde, fant politiet pistolen de mener Adam Toledo bar da han ble skutt. Foto: Chicago Police Department Vis mer

Maner til ro

Videoen kommer bare dager etter at en annen politibetjent havnet i hardt vær i USA. Søndag skjøt Kimberly B. Potter afroamerikaneren Daunte Wright (20) i Minneapolis, i det som omtales som en fatal ulykke.

Wright ble stanset av en politipatrulje for brudd på trafikkreglene, men da han forsøkte å sette seg inn i bilen igjen, rettet Potter elektrosjokkvåpen mot ham, tok feil av pistolen hun bar og avfyrte et skarpt skudd.

- Holy shit! Jeg skjøt ham, kan man høre hun si videoen fra kroppskameraet hennes.

STERKE BILDER: Det oppstod protester i Minneapolis etter at politiet skjøt og drepte en svart mann under en pågripelse 11. april. Disse bildene viser situasjonen der politibetjenten skyter mannen. Video: Minnesota Police Department Vis mer

Hendelsene sammenfaller også med at rettssaken mot den hvite politimannen som i mai i fjor drepte den svarte 46-åringen George Floyd i Minneapolis, nå går mot slutten – og det har ført til store protester for femte dag på rad flere steder i landet.

Da Chicago-ordfører Lori Lightfoot omtalte den ferske videoen torsdag, sa hun at den satte dype spor i henne, men manet samtidig til ro.

- Vi forstår at offentliggjøringen av denne videoen vil være smertefullt og framkalle en følelsesmessig respons hos dem som ser den. Vi ber folk uttrykke seg fredelig, skrev ordførerens kontor og representanter for Toledos familie i en felles uttalelse da den ble frigjort torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer