Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åring vitne til at moren råtnet bort

250 000 russere har brukt dødsdopet «Krokodil». Her er skrekkhistoriene fra vårt naboland.

SKREKKDOP:  Dødsdopet «Krokodil» brer om seg i Russland. Ifølge det russiske anti-narkotikapolitiet er konsekvensene dramatiske. Ødelagt immunsystem, ødelagt lever, blodårer, lemmene begynner å dø. Foto: Skjermdump fra Youtube
SKREKKDOP: Dødsdopet «Krokodil» brer om seg i Russland. Ifølge det russiske anti-narkotikapolitiet er konsekvensene dramatiske. Ødelagt immunsystem, ødelagt lever, blodårer, lemmene begynner å dø. Foto: Skjermdump fra Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


TROMSØ (Nordlys/Dagbladet):
Vitnesbyrd fra rusmisbrukere i Tromsø gir grunn til å tro at dødsdopet «Krokodil» - eller desomorfin - har kommet hit. Politiet har nå satt igang etterforskning for å avdekke omfanget lokalt.

Fattigdop
I Tromsø er det snakk om noen få eksempler. I nabolandet vårt, Russland, er det snakk om tusenvis. De aller fleste er så lavt på rangstigen det går an å komme.

«Krokodil» er de fattiges dop.

Det er også Russlands nest vanligste narkotiske stoff, etter heroin.

«Kloke narkomane ville aldri finne på å bruke det», skriver en russisk bekjent og journalist på spørsmål om hvor utbredt det er. Fram til i juli i fjor hadde likevel 250 000 russere injisert det giftige dødsdopet, ifølge Det føderale russiske anti-narkotikapolitiet (FSKN). Det utgjør omlag én av fire narkomane i Russland, ifølge Jevgenij Briun, Russlands fremste medisinske ekspert innen narkotikafeltet.

Kom for 10 år siden
Det dukket opp i Sibir i 2002 og bredte seg raskt utover det veldige landet.
Her er skrekkeksemplene

Det føderale russiske anti-narkotikapolitiets egne skrekk-eksempler er hjerteskjærende lesning:

Perm, ved foten av Ural-fjellene, 17. november 2011: «Politiet kom inn i rommet som så ut som et desomorfin-reir. Det var sprøyter, jod, eddikessens, bensin, samt plastflasker med rester av kodein-innholdende preparater overalt. Der satt det fire mennesker. To menn og to kvinner. Én av kvinnene var gravid i syvende måned. Mannen hennes var død av en overdose desomorfin. Den andre kvinnen viste seg å være elskerinnen til husverten, da kona hans lå på sykehuset med nyresvikt som følge av desomorfin-misbruk. Alle fire ble sendt til medisinsk undersøkelse», melder FSKN.

Sajanogorsk, Khakasia, 31. mai 2011: «I en leilighet som en 30-årig kvinne leide, bodde i tillegg hennes mindreårige sønn på 13 år og hennes venninne. Husverten døde av desomorfin underveis i rettssaken. Den andre kvinnen må sone i to år i fengsel på grunn av desomorfin-misbruket. Bak historien skjuler det seg en tragedie. Barnet, som var handikappet, ble sakte, men sikkert vitne til at moren og venninnen ødela seg selv, og til slutt etterlot 13-åringen foreldreløs.»

Tjumen i Vest-Sibir, 12. mai 2011: «Politiet kommer på besøk til en narkotikaavhengig ung kvinne som har samlet flere desomorfin-avhengige hos seg. Hun har tre menn på besøk som har tegn på medikamentavhengighet. Husvertinnen er ikke mulig å få kontakt med. I søppelbøtten ligger brukte sprøyter og pakningen med ingredienser til å lage «Krokodil». To av de besøkende er allerede invalidiserte. Husvertinnen har alvorlige infeksjoner på armer og bein.»

Sverdlovsk i Ural, 29. mars 2011: «En 35 år gammel mann brukte sin toroms leilighet til å produsere desomorfin. På tidspunktet for arrestasjonen hadde han tre menn og en kvinne på besøk, alle arbeidsledige, alle i en tilstand av narkotisk rus. De narkomane brydde seg ikke om de to barna og kvinnen som bodde på det andre rommet i leiligheten. Oppslått i leiligheten var en avisartikkel med tittelen "Desomorfin - å dø på seks måneder", med beskrivelse av hvordan stoffet virker på menneskekroppen. Ut fra de brukte sprøytene, de avskrapte fyrstikkeskene og den bestemte lukten i rommet, var det tydelig at stoffet hadde vært i bruk jevnlig og i lang tid.»

Kostroma, øst for Jaroslavl, 9. august 2011: «En sykepleier på 30 år som hadde jobbet i fem år ved byens sykehus hadde brukt desomorfin i seks måneder. Hun kjøpte ingrediensene på apoteket i nabohuset. Det ble beslaglagt 100 gram fra leiligheten hennes. På spørsmål om hvorfor den medisinske utdanningen ikke stoppet henne fra å misbruke det farlige stoffet, svarte hun: "Jeg var dum!".»
65 millioner brukerdoser

«Krokodil er en trylledrikk som har fått navnet sitt på grunn av at huden til den som benytter det får en grønnlig farge, og begynner å falle av, lik skjell.»

Slik beskrives dødsdopet av det russiske anti-narkotikapolitiet. Konsekvensene er dramatiske. Ødelagt immunsystem, ødelagt lever, blodårer, lemmene begynner å dø. Folk råtner bokstavelig talt opp innenfra. Russiske eksperter regner det som sannsynlig at narkomane dør innen et år etter at de begynner med «Krokodil». Heroinavhengige blir til forskjell gitt fem år å leve.

I første kvartal 2011 beslagla det russiske anti-narkotikapolitiet hele 65 millioner brukerdoser av stoffet. Time magazine skrev om det. Det bredte seg til Europa. Tyskland. Frankrike. Russland måtte gå offentlig ut og benekte at Russland var blitt storeksportør av dødsdopet.

«Russland ikke transittland»
«Påstandene om russisk opprinnelse er usanne og grunnløse. Russland er ikke et transittland og leverandør av desomorfin til Europa», meldte FSKN.

Sjefen for FSKN, Viktor Ivanov, har gjort det til sin kampsak å bli kvitt det uønskede dopet.

1. juni i fjor tok han derfor initiativet til et russisk forbud mot salg av reseptfrie medisiner som inneholder kodein: Pentalgin, tetralgin, terpincod, kodelak, nurofen, sedan-M med flere.
Like tilgjengelig som drops Medikamentene ble brukt av russere mot hodepine, tannverk og hostedrops. Det er et apotek på hvert gatehjørne i de større byene. Tilgangen til slike medikamenter 10-doblet seg på to år i Russland.

Kodein har vært lett tilgjengelig. Og blandet med bensin, malingstynner, jod eller rødt fosfor som skrapes fra fyrstikkesker blir det en dødelig blanding. En blanding som har krevd tusenvis av menneskeliv i Russland de siste årene.

I juli i fjor bestemte den russiske regjeringen seg for å innføre forbudet mot reseptfrie kodein-medikamenter. Men medikamentene var så vanlige at det oppstod køer på poliklinikkene. Legene rakk ikke annet enn å skrive ut resepter. Det tok ett år før forbudet trådte i kraft.

Da anti-narkotikasjefen Ivanov i mai i år uttalte at sommel hadde krevd tusenvis av menneskeliv, ble forbudet endelig innført.

Inntil i november i fjor hadde ikke Kripos registrert noen beslag av «Krokodil» i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media