Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åringen begraves denne uka: - Familien ønsker ro

Skal ha dødd av avmagring på nyttårsaften.

FUNNET DØD PÅ NYTTÅRSAFTEN:  Den foreløpige obduksjonen av 13-åringen viste at hennes død kan ha sammenheng med avmagring. Jenta hadde siden hun var ti år slitt med spiseforstyrrelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FUNNET DØD PÅ NYTTÅRSAFTEN: Den foreløpige obduksjonen av 13-åringen viste at hennes død kan ha sammenheng med avmagring. Jenta hadde siden hun var ti år slitt med spiseforstyrrelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13-åringen som ble funnet død på familiehytta på Valdres nyttårsaften, skal gravlegges denne uka. Mor er siktet i saken og har ennå ikke vært inne til avhør.

- Familien ønsker mest mulig ro før begravelsen og det blir selvfølgelig intet avhør av mor før den har funnet sted, sier forsvarer Aasmund Sandland til Dagbladet.

Ikke i varetekt Mor hadde planlagt datterens begravelse fra sykehuset og i varetekt, før hun ble løslatt fra Gjøvik politihus forrige tirsdag. Hun er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp. Politiet fikk imidlertid ikke medhold i ønsket om å varetektsfengsle mor i fire uker.

Hun fikk dra hjem til sin familie, som nå ber om ro.

- Nå skal hun kjøres hjem til sine foreldre, der hun får bearbeidet sorgen med sine nærmeste, opplyste advokaten etter løslatelsen.

Både barnevern, skolevesen og helseinstitusjoner avhøres nå av politiet, som skal komme til bunns i hva som skjedde i dagene og månedene før 13-åringen døde. Hvorfor 13-åringen ikke fikk hjelp og hvem som hadde ansvaret.

Hadde slitt med spiseforstyrrelser Selv om mor ennå ikke har vært inne til avhør hos politiet, forklarte hun seg i fengslingsmøtet forrige tirsdag. Mors forklaring varte i halvannen time, før hun brøt sammen og måtte forlate retten.

Datteren har siden hun var ni år slitt med spiseforstyrrelse og mobbing på to barneskoler i Bærum. Etter å ha begynt på ungdomsskolen denne høsten, var mobbingen fortsatt der.

Mors forsvarer sier at 13-åringen tilbrakte friminutter på toalettet på ungdomsskolen, eller på en parkeringsplass utenfor skolen, fordi hun var redd for mobbere. Familien ville flytte til et nytt sted og starte på nytt og dro til familiehytta etter høstferien.

Den siste høsten Politiet har forklart at siktelsen i hovedsak bygger på hva som skjedde i perioden fra høsten i fjor til nyttårsaften. Etter høstferien flyttet mor og datter fra Bærum til Øystre Slidre og bosatte seg på hytta på Beitostølen. Planen var at 13-åringen skulle begynne på ungdomsskole i Øystre Slidre etter jul.

Men nyttårsaften døde hun, trolig av avmagring.

- Hun ble funnet død i en slik tilstand at det er skjellig grunn til mistanke, har politiet opplyst.

Om helsebistanden Familien har tidligere vært innom en rekke helseforetak og mor har bedt om hjelp fra flere instanser, men de siste tre månedene før datteren døde, var de ikke i kontakt med helsevesenet. Dattera skal i tiden mot nyttårsaften ha uttrykt overfor mor at hun ikke ville bli lagt inn på sykehus, ifølge mors forsvarer.

- Hun sa til mor at hun ville stikke ut øynene sine dersom hun ble sendt tilbake til sykehuset, opplyste Sandland til Dagbladet.

Denne uka skal 13-åringen bisettes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media