Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åringen ønsket å fortelle sin historie når mobbingen tok slutt

Forfatter Jon Gangdal tror det tragiske dødsfallet i Valdres kan gi moderne mobbing et ansikt.

NÆR KONTAKT: Forfatter Jon Gangdal har bakgrunn som journalist i blant annet Dagbladet, og har gitt ut flere bøker. Nå vil han skrive om 13-åringen som døde nyttårsaften.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NÆR KONTAKT: Forfatter Jon Gangdal har bakgrunn som journalist i blant annet Dagbladet, og har gitt ut flere bøker. Nå vil han skrive om 13-åringen som døde nyttårsaften. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trettenåringen som døde på familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften, ville selv lage bok om hvordan det var å bli mobbet i årevis.

Til høsten blir historien som rystet Norge, bok. Forfatter og mangeårig journalist Jon Gangdal har signert avtale med Aschehoug.

Han fattet interesse da det i kjølvannet av dødsfallet ble kjent at mora kjempet en desperat kamp for å få skolene datteren gikk på til å stanse mobbingen, som familien mener er grunnen til at hun utviklet spiseforstyrrelser.  

Gjennom jentas øyne Ifølge forfatteren følte jenta at hun verken fikk hjelp til å bli kvitt mobbingen, eller spiseforstyrrelsene.

- Jeg følger to linjer: Den ene er å forsøke å fortelle barnets historie, og hvordan det oppleves å leve over lang tid som offer for mobbing. Det andre er å prøve å belyse hva moderne mobbing egentlig er for noe. Derfor snakker jeg også med mange andre jenter og gutter i samme situasjon, for å prøve å forstå mekanismene som skaper mobbere og mobbeofre. Nerven i historien er hvor lite som skal til for å ødelegge både en barndom og et liv når barn får utvikle egne maktregimer — uten at vi voksne griper inn og justerer kursen, sier Gangdal til Dagbladet.

LES OGSÅ: Mora til død 13-åring klaget inn Bærum-skole til Fylkesmannen

Han har tidligere utgitt bok om Christoffer Gjerstad Kihle (8), som først ble omtalt i Dagbladet og ble et nasjonalt symbol på systemsvikt og vold mot barn etter sin død i 2005.

Gjennomgår offentlige etater I boka om Valdres-dødsfallet tar han spesielt for seg skolen og andre instanser - for å vise hva det offentlige hjelpeapparatet rundt trettenåringen gjorde eller ikke gjorde for å forhindre mobbingen og det tragiske dødsfallet. Både skole og barnevern i Øystre Slidre kommune og Bærum kommune er noen av flere offentlige instanser som undersøkes av politi og fylkesmenn. Parallelt gjør Gangdal sine egne undersøkelser.

- Det synes å være et mønster at mens barna og deres nærmeste pårørende lider veldig, så virker mange av journalene og handlingsplanene å være bortimot kjemisk fri for smerte. Jeg lurer på om slike tragedier som denne saken, oppstår i tomrommet mellom barnas og de pårørendes smerte på den ene siden, og det paragraf- og regelstyrte offentlige apparatet som ikke synes å være i stand til å ta tilstrekkelig utgangspunkt i barnas beste, sier Gangdal.

Baseres på dagboknotater I tillegg til offentlige dokumenter om jentas historie, tar boka utgangspunkt i samtaler med folk som kjente 13-åringen, og dagboknotatene til både mor og datter.  

 - Faktisk hadde både jenta og hennes mor snakket om at de ville skrive en slik bok når mobbingen en gang tok slutt, sier han.

Mora er fortsatt siktet for omsorgssvikt med døden til følge i forbindelse med dødsfallet, og Gangdal understreker at boka ikke tar parti for mora eller jentas familie.

- Det eneste partiet jeg tar i boka, er barnets, sier han.

Klønete Han legger imidlertid ikke skjul på at han synes politiets håndtering av saken har vært klønete - og at de ikke har tatt nok hensyn til de etterlatte.

- Det må gå an å være siktet og likevel bli behandlet med samme respekt som alminnelig pårørende i dyp sorg, sier Gangdal om politiets opptreden.

- Hvorfor vil du skrive om akkurat denne saken?

- Straks jeg hørte nyheten på radio reagerte jeg voldsomt på at politiet gikk ut med saken. Dette skulle etter mine begreper som journalist og tidligere informasjonssjef i Oslo-politiet ha blitt presentert som en familietragedie som man vanligvis ikke skriver om. Da skjønte jeg at "her må det være noe", og at denne saken kanskje har potensial for å gi mobbing et ansikt, sier Gangdal, som ser bokprosjektet i sammenheng med Stortingsmeldingen om mobbing som legges fram i vår.

Han trekker paralleller mellom 13-åringen, VGs sak om Odin, og Christoffer-saken.

- Det settes i gang haugevis av tiltak, men de er for grovmaskede til å fange opp det enkelte barns situasjon så lenge mange foreldre, naboer, skolefolk, offentlige ansatte og andre voksne ikke handler ut fra barnas egen opplevelse av situasjonen, og er i stand til å forstå deres smerte. Empatien slår ikke inn før det er for sent. I forbindelse med stortingsmeldingen er det interessant å se om tiltakene som beskrives der vil ta høyde for situasjonen til trettenåringen og mange andre barn, sier han.