13-åringens far til Dagbladet: - Anmeld voldtekt

Han opplevde at hans 13 år gamle datter ble forsøkt voldtatt, trakassert og til slutt voldtatt. Han ser den lille jentas kamp og mot. Han sliter og må gjennomleve datterens mareritt i avhørene, men han er ikke i tvil: - Det viktigste er å tro offeret og anmelde saken, sier mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datterens hans hviler ut. Sover og sover etter den brutale voldtekten under undergangen på Grorud 2. påskedag. Hun er sliten og preget av det som har skjedd, sier faren.

De anmeldte den ukjente voldtektsmannen som forfulgte 13-åringen og trakasserte henne. Mannen ble ikke tatt. Så skjedde det igjen. Denne gangen ble voldtekten fullbyrdet. Men 13-åringens pappa vil ikke kritisere politiet. Han fikk i går referert Riksadvokatens spesial-oppnevnte gruppes dom over politiets mangelfulle etterforskning i voldtektssaker.

Tøff prosess

- Jeg håper ingen slutter å anmelde på bakgrunn av denne rapporten. Slike saker må på bordet, sier faren. Han vet godt hva det innebærer å anmelde en voldtektssak.

- Det er veldig tøft å gjennomgå prosessen, men man kan også se på den som terapi. Det hjelper også foreldrene, eller vergene, å gjennomleve dette. Ikke bare offeret, sier han.

- Føles uvirkelig

Han har ingen problemer med å forstå at mange kvinner som anmelder voldtekt ikke føler at de blir trodd av omgivelsene.

- Årsaken til det er nok at alle andre rundt oppfatter det som har skjedd som uvirkelig. Man tror rett og slett ikke at mennesker er i stand til å gjøre noe så vondt mot andre, sier faren.

Han påpeker at det er viktig at offeret får støtte.

- Det viktigste er å tro dem. Offeret går rundt i et vakuum. Vergen må derfor være med hele tida for å forstå hva som virkelig har skjedd, sier 13-åringens far.

Flere tips

Politiet står fortsatt uten spor av voldtektsmannen. Men etter at en tegning av mannen igjen ble offentliggjort i Dagbladet i går, har politiet fått inn ti tips på navngitte menn. 13-åringen er elev ved Groruddalen skole.

karianne.solbrekke@dagbladet.no