Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-åringens mor stiller i fengslingsmøtet tross sykdom. - Hun er innstilt på å forklare seg

Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling av siktet mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK / OSLO (Dagbladet): Mora til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på hytta på Beitostølen nyttårsaften, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ikke ha gitt dattera nødvendig hjelp.

Kvinnen i 40-åra framstilles for fengsling i Gjøvik tingrett 13.20 i ettermiddag.

Den siktede kvinnen ankom Gjøvik tingrett rundt 13.15, og like etter ble retten satt. Mora var tydelig preget av datteras dødsfall da hun ankom retten.

Hennes forsvarer Aasmund Olav Sandland mener siktelsen om omsorgssvikt er meningsløs og vil begjære mora løslatt. Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling, opplyser politiadvokat Mari Lauritzen Hasle til Dagbladet.

Dagbladet er i Gjøvik og følger fengslingsmøtet i ettermiddag. Fengslingsmøtet går for åpne dører, men pressen får ikke referere fra fengslingsmøtet.

Kvinnen stiller selv  Kvinnen har fått behandling av helsevesenet etter at datteren døde, og hun har i dag vært innlagt på sykehus.

- Mor stiller selv i fengslingsmøtet, og der vil hun bli begjært løslatt. Legene har vurdert at hun medisinsk kan stille i avhør, og hun er innstilt på å møte og forklare seg så langt hun klarer i retten. Hun er fortsatt syk, men velger å møte i retten, selv om det er svært belastende, sier Sandland.

Kvinnen er fortsatt ikke avhørt av politiet. Det blir imidlertid rettslig avhør og kvinnen skal legge fram sin versjon i retten i dag.

Forsvareren har  hatt lange samtaler med mora og familien.

FORSVARER MORA: Advokat Aasmund Olav Sandland i samtale med mora som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Mora har sagt ja til å la seg fotografere anonymisert.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER MORA: Advokat Aasmund Olav Sandland i samtale med mora som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Mora har sagt ja til å la seg fotografere anonymisert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hun har det helt jævlig nå. I tillegg til tapet at datteren, som nesten ikke er til å bære, er hun også siktet i en straffesak. Det er selvsagt vanskelig å se for seg, sier han.

Mor og nær familie har skrevet om saken i en skriftlig redegjørelse til Aftenposten i dag.

«Vår pike på 13 år døde uventet da hjertet stoppet. Vi kan ikke få henne tilbake.» skriver familien.
  Åpne dører Mora var fullt innstilt på å ha åpne dører under fengslingsmøtet.

- Vi vil ha åpne dører i fengslingsmøtet. Vi synes det er viktig at pressen får opplysninger utover det politiet velger å gå ut med. Pressen har allerede en rekke opplysninger som viser til en annen virkelighet enn det politiet har forklart, sier moras forsvarer Aasmund Olav Sandland til Dagbladet.

Innlandet politidistrikt har i fengslingsbegjæringen varslet at de vil be om lukkede dører. Nå opplyser de at de trolig ikke vil be om lukkede dører.

- Så fram det ikke er andre enn pressen til stede, så blir det åpne dører, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle til Dagbladet.

Presseoppbudet i Gjøvik tingrett er stort i forbundelse med fengslingsmøtet.

Kollapset og døde brått Sandland sa i går at mora forklarte at at datteren kollapset brått på nyttårsaften.

- Hun forklarer at datteren brått kollapset ved 19.30-tida nyttårsaften, og at hun selv prøvde hjertemassasje før hun tilkalte helsepersonell, sier han.

13-åringen slet med spiseforstyrrelser, og på bakgrunn av den foreløpige obduksjonsrapporten som ble lagt fram mandag mener politiet at jenta trolig døde av avmagring.

Etter det Dagbladet erfarer er dette også essensen i obduksjonsrapporten som nå foreligger. Det er imidlertid ikke fastslått dødstidspunkt ennå.

Dagbladet oppdaterer saken

AKTOR: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTOR: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media