- 13-åringer drikker mer av å se på «Friends»

Seriene «Friends» og «Sex og singelliv» får skylda for at 13-åringer drikker mer, og tror de blir populære på skolen av å drikke alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Påvirkningen fra rollemodeller på TV kan være sterk, sier Dag Rekve. Han har forsket på sammenhengen mellom alkoholbruk i populære TV-serier, og ungdomsskoleelevers holdninger til drikking.

Unge og vellykkede

-  I seriene ser vi unge og vellykkede mennesker som bruker alkohol som et symbol på egen lykke, og som et lim i relasjonene seg imellom. Positive rollemodeller som drikker alkohol, påvirker ungdommen som ser på, sier Rekve.

Han jobber som seniorrådgiver i Sosialdepartementet, og har utarbeidet studien sammen med Steven R. Thomsen ved Brigham Young University i Utah i USA. Ifølge forskerne må programmer som «Friends» ta en stor del av ansvaret for hvilke holdninger ungdomsskoleelever får til alkoholbruk. Ifølge undersøkelsen tror de som ser mange slike serier at alkohol gjør dem populære på skolen, og at det er helt normalt for ungdom på 13 år å drikke som sine seriehelter.

Flere av de mest populære seriene benytter aktiv produktplassering, hvor også alkoholvarer får en sentral plass, mot god betaling. Og seriene er vel så effektive som rein alkoholreklame, sier Rekve.

Verre enn reklame

-  Vi er mer mottakelige for budskap som ikke pakkes inn som åpen reklame, fordi vi ikke er på vakt når de serveres, sier Rekve. Særlig ungdom som ikke har egne erfaringer med alkohol, påvirkes sterkt av serienes virkelighetsbilde - som er svært fuktig, ifølge overlege ved Blå Kors senter, Hans Olav Fekjær.

-  En studie viser at i 71 prosent av de 42 mest populære TV-seriene i USA blir det brukt alkohol hyppig. Bare unntaksvis fikk alkoholbruken negative konsekvenser, framholder overlege Fekjær.

SEERMAGNET: Den populære gjengen i TV-serien «Friends» har oppnådd eventyrlige seertall verden over. Men de har ikke bare god påvirkningskraft på ungdom. Fra venstre: Jennifer Aniston (Rachel), Matt Le Blanc (Joey), David Schwimmer (Ross), Lisa Kudrow (Pheobe), Matthew Perry (Chandler) og Courtney Cox (Monica).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer