13-åringer jobber for Telenor i Bangladesh

Timelønn: 50 øre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en dokumentarfilmen som sendes i det svenske dokumentarprogrammet «Uppdrag Granskning» i kveld, avdekkes det at barn ned i 13-årsalderen jobber på fabrikken til Confidence Steel i Bangladesh.

Fabrikken produserer mobilmaster for Ericsson og Telenor.

- Vi er om lag 30 barn som jobber på fabrikken her, sier Mohammad i landsbyen Talti. Ifølge timelistene hans tjener han sju kroner dagen, eller rundt 50 øre timen.

I filmen, som er laget av frilansjournalist Tom Heinemann, kommer det fram at arbeidsforholdene ved fabrikken er svært farlige. Syrebad og galvaniseringkar hvor mobilmaster blir rustbeskyttet i 500 graders flytende sink, står helt åpne uten noen form for utlufting eller beskyttelse av arbeiderne.

Livsfarlig arbeidsmiljø

- I filmen ser vi folk som balanserer på kanten av syrebad, og som jobber med tunge stålkonstruksjoner i bare sandaler. I Norge ville en slik fabrikk blitt stengt på flekken, sier professor i arbeidsmedisin Bjørn Hilt ved NTNU til Dagbladet. Hilt har sett filmen som sendes på SVT i kveld, og er særlig kritisk til at det jobber barn på denne fabrikken.

- Barnearbeid er vi generelt kritiske til. Men farlig arbeid og barn hører i hvert fall ikke sammen. Barn har ikke den samme evnen til å ta nødvendige forholdsregler på samme måten som voksne, sier Hilt. Professoren mener norske selskaper som opererer i u-land bør jobbe for å øke standarden innen helse, miljø og sikkerhet.

- Et menneskeliv bør være like mye verdt der som hjemme i Norge. Der har disse selskapene en utfordring, men også en mulighet til å være pådrivere for bedre arbeidsvilkår, sier Hilt.

FALSK BESKYTTELSE: Power Trade er en annen storleverandør av mobilmaster til Ericsson og Telenor. Før kamerateamet ble sluppet inn, fikk de fleste arbeidere utlevert en beskyttelseshjelm. - Slik er det hver gang det kommer besøk fra utlandet, forteller en fabrikkarbeider. Foto: Lotte la Cour/Heinemann Media
FALSK BESKYTTELSE: Power Trade er en annen storleverandør av mobilmaster til Ericsson og Telenor. Før kamerateamet ble sluppet inn, fikk de fleste arbeidere utlevert en beskyttelseshjelm. - Slik er det hver gang det kommer besøk fra utlandet, forteller en fabrikkarbeider. Foto: Lotte la Cour/Heinemann Media Vis mer

- Trist film

- Jeg ble trist over å se så klare brudd på Telenors etiske regelverk. Våre kontroller har ikke vært gode nok, siden vi ikke har klart å avdekke dette, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar Hilde Tonne i Telenor.

- Toppledelsen tar selvkritikk for at vårt styringssystem ikke har klart å følge opp dette godt nok. Nå vil vi gjennomgå våre underleverandørforhold, og sørge for å være veldig tydelige på hva som er akseptabelt og ikke. Vi har allerede sagt opp kontrakten med en leverandør, der vi fant en mindreårig under vår inspeksjon, sier Tonne.

Det Norske Veritas skal også rådgi Telenor om utbedring av produksjonsforholdene.

- En miss

- Det er synd å si det, men denne filmen har gjort oss kjent med forhold vi ikke visste om. Vi synes det vi har sett er helt forferdelig, og har nå lagt opp en 20-punkts plan sammen med Confidence Steels for å bedre forholdene, sier pressetalsmann Fredrik Hallstan i Ericsson.

- Hvorfor har ikke dere avdekket dette selv?

- Det er åpenbart en miss. Noen har ikke gjort jobben sin, sier pressetalsmann Hallstan.

13-åringer jobber for Telenor i Bangladesh

Ifølge Ericssons pressetalsmann fant de ikke barnearbeidere da de inspiserte fabrikken til Confidence Steels.

- Våre inspektører fant ikke det. Men vi tror ikke at filmen lyver, og vi er sterkt imot barnearbeid.

Fredsprisbråk

Det er ikke første gang det stormer rundt Telenors engasjement i Bangladesh. Da Muhammad Yunus kom til Oslo for å ta imot fredsprisen i 2006, hevdet Yunus at han var først bak lyset av Telenor. Han henviste blant annet til at det eksisterte en avtale som gikk ut på at Telenor skulle selge seg ned i Grameen Phone.

Hemmelig PR-møte

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ville i går bare snakke med utvalgte medier om denne saken.

Telenor begynte for flere uker siden å planlegge sine motangrep overfor skandaledokumentaren. I går var tre aviser fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark håndplukket til å høre på konsernsjef Jon Fredrik Baksaas’ versjon.

Dagbladet var ikke blant det inviterte, og fikk vite at Baksaas var for travel til å snakke med pressen.

Da det gikk opp for Telenor at vi likevel var kjent med det hemmelige pressemøtet, var versjonen denne:

- Telenor la dette opp som et eksklusivt pressemøte med noen medier, slik at Baksaas fikk muligheten til å gi sitt syn på saken. Når vi hadde gjort en avtale om eksklusivitet, synes vi det var riktig å holde seg til det, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen.

ÅPENT SYREBAD: Før master galvaniseres, skal de avsyres i et stinkende og livsfarlig saltsyrebad.