13 års fengsel for Orkdal-drapet

Orkdal herredsrett har dømt Frank Ove Øyangen (20) fra Orkdal til fengsel i 13 år for drap og drapsforsøk. I tillegg fikk han fem års sikring. Øyangen vurderer å anke dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frank Ove Øyangen har ikke erkjent straffeskyld under rettssaken i Orkdal. Han har hele tiden fortalt at han ikke husker noe av det som skjedde drapsnatten. Samtidig har han ikke utelukket at det var han som slo en stein i hodet på to sovende mennesker.

De to ungdommene ble funnet hardt skadd på en parkeringsplass natt til 17.mai. Den dømte 20-åringen lå like ved, sterkt beruset og bevisstløs. Før dommen falt, hadde han bare vært bøtelagt én gang.

Truet med kampestein

20-åringen har i retten innrømmet at han hadde drukket mellom en halv og en hel liter hjemmebrent i timene før drapet skjedde. På kvelden hadde det vært fest i fritidsparken ved siden av parkeringsplassen. Øyangen var på festen sammen med venner.

Det var Morten Kristiansen (16) og Silje Eirin Aufles Valstad (19) også. De to la seg til å sove utenfor bilen på parkeringsplassen i 4-tida på morgenen. En gang i løpet av kvelden truet Øyangen noen ungdommer med at han skulle «knuse skallen» deres hvis han ikke fikk sitte på i bilen. Han holdt en kampestein opp mot bilvinduet, men slapp steinen og gikk fra stedet.

Senere var han på nachspiel. Etter at han gikk fra nachspiel, er alt svart, ifølge ham selv.

En time senere kjørte en gjeng ungdommer inn på parkeringsplassen for å vekke det de trodde var fulle russ. I stedet fant de to blodige og skamslåtte ungdommer. Ved siden av dem lå Øyangen bevisstløs og full av blod, men uskadd. Den dømte 20-åringen må betale 300 000 kroner i erstatning og oppreisning til familien til den drepte Morten Kristiansen (16). Silje Eirin Aufles Valstad, som ble alvorlig skadet av 20-åringen, får også 300 000 i erstatning.

Ifølge rettsdokumentene har Øyangen ingen formue.

Vurderer å anke

Aktor i saken, statsadvokat Helge Kaasbøll, la ned påstand om 15 års fengsel og fem års sikring for drapet og drapsforsøket i Lauvåsen natt til 17. mai fjor.

- Han vet fremdeles ikke om han har gjort det eller ikke, sier advokaten hans, Christian Wiig.

- Jeg råder ham til å anke straffen og sikringen, men ikke erstatningen, sier Wiig. Øyangen blir sannsynligvis sittende i Trondheim Kretsfengsel til en eventuell ankesak kommer opp.

VURDERER ANKE: Christian Wiig vil råde klienten til å anke straffeutmålingen.