13 barn druknet på sommerleir: - De døde som følge av uaktsomheten og dumheten til de voksne

Tragisk båtulykke i Russland.

ULYKKE: 13 barn og én voksen druknet da de var ute på en innsjøen Syamozero under en kraftig storm lørdag. Foto: Russian Ministry for Emergency Situations photo via AP / NTB scanpix
ULYKKE: 13 barn og én voksen druknet da de var ute på en innsjøen Syamozero under en kraftig storm lørdag. Foto: Russian Ministry for Emergency Situations photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag døde 13 barn og én voksen, som var på sommerleir i Karelen nordvest i Russland. 47 barn og fire voksne instruktører var ute på båttur på innsjøen Syamozero da ulykken inntraff.

Ikke redningsvest

De tre båtene kantret under en storm på innsjøen og alle i båtene ble slengt ut i det iskalde vannet. En stor redningsaksjon ble raskt igangsatt, men de klarte ikke å redde alle.

Barna som døde var i alderen 12-15 år og, ifølge Moskvas ordfører Sergej Sobjanin, kom ti av dem fra Moskva.

- Vi er i sorg, både i Karelen og i Moskva, sier han, ifølge NTB.

Fem barn ligger på sykehuset med hypotermi og alvorlige traumeskader.

Søndag kveld har mange gått offentlig ut med anklager om at de som driver sommerleiren har tatt lett på sikkerheten og det antydes også at barna ikke skal ha hatt på seg redningsvester, skriver Washington Post.

Pavel Astakhov, talsmann for russiske myndigheters barnerettighetsorganisasjon, sier at barna «tilsynelatende ikke hadde på seg redningsvester», ifølge BT.dk.

- Dumheten til de voksne

Den russiske etterforskningskomiteen, som spesialiserer seg på å etterforsker profilerte kriminalsaker, har allerede åpnet sak og pågrepet flere av de ansvarlige for leiren.

- Beklageligvis så kan vi ikke få tilbake barna. Jeg sympatiserer med alle foreldrene og de som stod barna nær. De døde som følge av uaktsomheten og dumheten til de voksne, som de hadde valgt å stole på da de overlot det kjæreste de har til dem: livet og helsen til sine barn, sier Vladimir Markin, talsperson for etterforskningskomiteen.

Det var i flere dager blitt varslet om uvær med sterk vind i området, og folk hadde blitt oppfordret til å holde seg borte fra vannet. Ifølge en lokal politiker skal det ikke ha vært lov å gå ut med båt, skriver NTB.

Selv lokale fiskere hadde valgt å holde seg unna på grunn av værvarselet denne helga.

Døde på grunn av kaldt vann

Vladimir Kutsjerenko, som leder av et turistselskap i området, sier det virker som de fleste barna ikke greide seg grunn av det kalde vannet. Det skal ha vært mellom 8 og 10 grader.

– Vinden kan ha dratt båten ut på innsjøen, og dermed gjort det vanskelig for barna å komme seg til land, sier han.

Søndag kveld jobbet fremdeles redningsmannskaper med å hente døde barn opp fra sjøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer