13 dager igjen. Dette kan skje

Donald Trump er USAs president fram til 20. januar. Nå spekuleres det på hva han kan finne på før han trer av. - Ikke sikkert siste kapittel er skrevet, sier USA-ekspert.

HEVDER VALGJUKS: Donald Trump fortsetter å hevde at valget er stjålet fra ham. Nå spekuleres det på hva han kan finne på før Joe Biden tar over. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
HEVDER VALGJUKS: Donald Trump fortsetter å hevde at valget er stjålet fra ham. Nå spekuleres det på hva han kan finne på før Joe Biden tar over. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Etterspillet blir også dramatisk, sier USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), til Dagbladet etter onsdagens sjokkerende scener fra Washington D.C.

Tusenvis av Trump-supportere samlet seg utenfor Capitol Hill for å demonstrere mot Kongressens verifisering av valgresultatet. Flere tok seg inn i bygningen, og det ble gjort funn av rørbomber og en molotovcocktail.

Fire personer er døde, og 52 er pågrepet. 14 politifolk ble skadd, 3 av dem alvorlig.

DRAMATISK: Det ble dramatisk da demonstranter tok seg inn i Kongressen onsdag. Fire personer er døde. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
DRAMATISK: Det ble dramatisk da demonstranter tok seg inn i Kongressen onsdag. Fire personer er døde. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer

Flere spørsmål, blant annet om hvordan dette kunne skje, er fortsatt ubesvart. Det skal nå være diskusjoner innad i regjeringen om mulighetene for å fjerne Trump som president før presidentperioden er over.

- Så spørs det hva Trump selv kan finne på. Det er nok folk i Kongressen og i administrasjonen som støtter ham, så det er ikke sikkert siste kapittel er skrevet, sier Melby.

- Slutter aldri å overraske

Han tror ikke Trump kommer til å bli avsatt som president før 20. januar.

- Det blir mye debatt og diskusjoner om dette, men de fleste vet at slike prosesser, når presidenten selv ikke vil, tar for lang tid.

Om 13 dager skal uansett Joe Biden ta over som USAs president.

BARE STARTEN: - Jeg er sjokkert og forskrekket, sier «Tiger King»-stjerna Rick Kirkham til Dagbladet. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Melby påpeker at den fysiske uroen ser ut til å ha roet seg. Samtidig var det lenge bekymring knyttet til om Trump kom til å nekte å gi fra seg makten. Det tror han ikke er sannsynlig.

Torsdag avviste også Trump dette i en uttalelse.

- Selv om jeg er fullstendig uenig i resultatet av valget, og fakta støtter meg, så vil det bli en rolig og fredelig overgang 20. januar. Jeg har alltid sagt at vi vil fortsette vår kamp for å sørge for at bare lovlige stemmer blir opptalt, sa presidenten.

Melby understreker at det er vanskelig å forutse hva Donald Trump kan finne på i sine siste dager som USAs president.

- Vi må holde alle muligheter åpne.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter: Vis mer

Han får støtte av kollega Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved IFS.

- Trumps presidentskap slutter aldri å overraske. Det har det gjort fra første dag, da alternative fakta ble introdusert som en rettesnor, sier han til Dagbladet.

- 50/50

Romarheim mener det er fryktelig vanskelig å skulle anslå hva som kan skje de neste to ukene.

- Det kan bli hva som helst, egentlig er det litt 50/50, sier USA-kjenneren.

At Trump måtte fire flagget litt i går, da han måtte be sine tilhengere - som han hadde beordret om å gå mot Capitol Hill - om å gå hjem, mener Romarheim kan tilsi at Trump kanskje ikke vil risikere en tilsvarende hendelse igjen.

Han understreker også at gårsdagen var den siste reelle muligheten for Trumps støttespillere til å trenere valgresultatet.

- Det som skjedde i går, skjedde også fordi det var den formelle opptellingen av valgresultatet i Kongressen. Det var dermed den aller siste muligheten for å trenere valgresultatet, selv om det ikke var noen reell mulighet for det. Det er nå ingen flere formelle hindre igjen å klarere før Biden står der med bibelen og sverger eden som neste president.

Svein Melby mener at amerikansk ordensmakt de neste dagene må sørge for at det er skikkelig vakthold og god nok sikkerhet til at politikerne får gjort jobben fram mot presidentskiftet.

- Nå må de sørge for forberedelsprosessen foran maktovertredelsen, så man ikke får flere ødeleggelser. Man kan tenke seg at det kan komme forsøk på å forhindre innsettelsen 20. januar. På samme måte som vi så i går. Det må de nå klare å forhindre, sier han.

- Kan bli hans farligste

Anders Romarheim påpeker at Trump kan ha satt i gang krefter han ikke lenger har kontroll over.

- Jeg tror kanskje Trump vil besinne seg noe, noen av tweetene tilsier at han måtte stagge noe. Men han kan ha satt i gang krefter han ikke har kontroll over lenger. Hva vigilante bevæpnede folk som vil ut og demonstrere finner på, det gjenstår å se. Den omvendt proporsjonale trenden er at Trumps maktbase svinner hen dag for dag, understreker Romarheim.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

- Men jeg kan godt si at jeg er foruroliget over det vi har sett, og jeg er langt fra sikker på at det er slutt med politisk vold og voldelige trefninger. Hvor var Black Lives Matter i går, hvor var den radikale venstresida? Mulig de festet i den andre siden av byen. Nå var det Trump-supportere mot politiet, men hva skjer hvis det blir Trump-supportere mot Black Lives Matter i et gateslag? spør Romarheim retorisk.

- De som har sagt at Trumps siste uker vil bli hans farligste - det ser ut til at de får rett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer