Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 dommer kan oppheves

Narkodømt (38) løslatt på grunn av rettstabbe. 13 dommer fra Nedre Telemark tingrett kan bli opphevet av Høyesterett på grunn av inhabilitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

På grunn av mulige inhabile meddommere kan 13 dommer i straffesaker fra Nedre Telemark tingrett bli opphevet av Høyesterett, skriver NTB.

Fem av Nedre Telemark tingretts meddommere har hatt såkalt begrenset politimyndighet samtidig som de har deltatt som meddommere de siste 13 åra, skriver Telemarksavisa.

- Jeg har ikke vært borte i noe lignende tidligere, sier statsadvokat Petter Sødal til avisa.

Høyesterett skal nå avgjøre om de 13 dommene skal oppheves. En sak er allerede brakt inn for prøving i Høyesterett.

- Dommen som er sendt til Høyesterett er en økonomisak som dreier seg om avgiftsunndragelse, sier Sødal.

Statsadvokaten opplyser at alle som har sonet i de aktuelle sakene, ble løslatt for et par måneder siden. Blant annet ble en 38 år gammel mann, som sonet en fengselsdom på fem år for narkotikasmugling, sluppet fri på grunn av muligheten for inhabile meddommere.

Ansatte i politiet kan ikke være meddommere i retten. Høyesterett må vurdere om dette også gjelder personer med begrenset politimyndighet.

- En gammel rettsavgjørelse som gjaldt en sersjant i forsvaret, sier at tilsvarende også gjelder for personer med begrenset politimyndighet, sier Sødal.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media