13 drept i indisk valgomgang

New Delhi (NTB-AFP-Reuters): 13 personer mistet livet og et titalls andre ble skadd da millioner av indere møtte opp til andre nasjonale valgrunde i India i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare rundt 40 kunne avgi sin stemme i 11 av landets 25 delstater, møtte opp for å velge representanter til nasjonalforsamlingen.

Valget i verdens største demokrati var preget av til dels omfattende uroligheter. 13 personer ble drept i sammenstøt og skuddvekslinger. Flere bomber ble sprengt, og rapporter tydet på uregelmessigheter og valgfusk i flere av de 183 valgkretsene.

Sammenstøt

De verste sammenstøtene fant sted i delstaten Bihar, der ni personer mistet livet i kamper mellom politiske motstandere. Valget ble avlyst i disse områdene. Blant de drepte var en tilhenger av kommunistpartiet som ble skutt ned av politiske motstandere i nærheten av et valglokale. Kommunistpartiet står i opposisjon til det regjerende sentrumsorienterte partiet i delstaten.

Under forrige valgomgang 16. februar ble 30 mennesker drept i uroligheter i Bihar.

Store sikkerhetsstyrker var over alt utplassert for å overvåke valget, ofte med livet som innsats. I delstaten Orissa ble en politimann skutt ned og drept av en gruppe angivelige venstreekstremister.

De tre andre ble drept i delstaten Vest-Bengal i det østlige India

Sultestreik

I Indias mest folkerike delstat Uttar Pradesh ble valget overskygget av at det regjerende hindunasjonalistiske partiet BJP ble fjernet fra makten lørdag.

BJPs statsministerkandidat Atal Behari Vajpayee svarte med å innlede en sultestreik for å tvinge delstatsguvernørens til å gå av.

Vajpayee, som fikk støtte fra demonstranter flere steder i landet, beskyldte guvernør Bhandari for å hjulpet «avhoppere til makten uten fnugg av støtte fra de folkevalgte.»

Guvernør Bhandari avsatte den BJP-ledede delstats-regjeringen i Uttar Pradesh etter at hindunasjonalistenes koalisjonspartnere trakk seg ut. En ny delstats-regjering fra Kongresspartiet ble straks innsatt som erstatning.

Det indiske valget går over fire omganger, og skal etter planen avsluttes 7. mars.