Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus i Norge

13 familier i karantene etter ferie

Hvert år reiser Bergen-familiene på felles vinterferie. Nå er alle i karantene etter Italia-turen. Tre personer er bekreftet smittet.

HAR VÆRT I ITALIA: Flere i reisefølget til Jørgen Nordahl er bekreftet smittet med coronavirus. Bergenseren beskriver symptomene som «lettere forkjølelsessymptomer» og «helt vanlig vintersykdom», som hoste. Foto: Privat
HAR VÆRT I ITALIA: Flere i reisefølget til Jørgen Nordahl er bekreftet smittet med coronavirus. Bergenseren beskriver symptomene som «lettere forkjølelsessymptomer» og «helt vanlig vintersykdom», som hoste. Foto: Privat Vis mer

- Umiddelbart etter vi landet kontaktet jeg legevakten.

Det forteller Jørgen Nordahl på telefon fra sitt hjem i Bergen, der han og familien er i karantene på snart tredje døgnet.

Hvert år reiser Nordahl, kona og barna på vinterferie sammen med tolv andre familier. I år gikk turen til Piemonte-regionen i Italia, via flyplassen i Milano.

Coronaviruset hadde allerede brutt ut i Italia da reisefølget på 45 personer satte seg på flyet sørover.

- Vi er en ganske kompetent gjeng. Vi visste at det kunne være risiko, men det var ikke noe vi var bekymret for. Piemonte var den gang utenfor risikoområdet, sier Nordahl til Dagbladet.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

INFORMERER: Til sammen har 33 personer testet positivt på koronavirus i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet. Vis mer

Tirsdag utvidet Folkehelseinstituttet (FHI) lista over områder de fraråder nordmenn å reise til. Blant disse er Piemonte-regionen.

Også det danske utenriksdepartementet fraråder reiser til Nord-Italia, noe som har ført til at SAS stanser alle flygninger til området fram til 16. mars.

Kontaktet kommunen

Luftveisinfeksjoner har ikke vært uvanlig på familienes vinterferier, med store høyder og utendørsaktivitet åtte timer om dagen.

Men da flere i følget i år opplevde forkjølelsessymptomer, var de ekstra årvåkne.

- Vi kom hjem fra Italia søndag kveld, og var oppdatert på situasjonen via media. Kollektivt bestemte vi oss for at jeg skulle ta kontakt med Bergen kommune på vegne av alle, i og med at vi hadde reisende med symptomer av ulikt slag, forteller Jørgen Nordahl.

Han legger til at symptomene ikke var alvorlige.

- Vi bestemte oss for at alle skulle være i karantene fram til vi fikk svar fra kommunen om hva vi skulle gjøre.

Tre bekreftet smittet

Tre i reisefølget har siden testet positivt for smitte av coronaviruset covid-19.

Enda flere har testet negativt for virussmitte. Nå venter ytterligere i følget - deriblant Jørgen Nordahl - på resultatet av sine prøver.

Svaret kommer i morgen.

- Det oppleves uproblematisk, sier Nordahl om å vente på testresultatet.

Hele familien er i karantene hjemme. I utgangspunktet varer karanteneperioden i 14 dager.

- Hvordan er tilstanden til de tre smittede?

- De har det helt supert. Verken feber eller syke, annet enn litt hoste og lette influensasymptomer, forteller bergenseren.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Forholder seg til FHI-tiltak

- Er dere bekymret for om dere kan ha bidratt til å spre viruset videre i Norge?

- Jeg tror ikke det. Vi har reist fra Italia for å komme hjem, det er uungåelig. Vi opplever støtte fra smittevernet i Bergen, som sier at vi har opptrådt helt korrekt, sier Nordahl, som roser legevakta i Bergen for sin håndtering av situasjonen.

- Vi sitter 45 mennesker i karantene inntil vi får andre beskjeder. Dermed er det familier som ikke er smittet, som har valgt å forholde seg til karantenen.

- Dere står midt i en smittesituasjon. Hvordan opplever dere oppstyret rundt coronaviruset?

- Vi har fulgt med hele veien fra Italia. Vi skal ikke si at det virker litt overilt, for det er alvorlig nok. Men for vår del har vi håndtert det som en vanlig influensa, og forholdt oss til de tiltakene som er satt i verk fra Folkehelseinstituttet. Vi tenker det er gode tiltak, og vi vil forholde oss til gjeldende tiltak til vi er erklærte friske.

Tirsdag kveld la Folkehelseinstituttet (FHI) fram siste nytt om coronaviruset. 33 personer i Norge er nå bekreftet smittet.

Siri Hauge, overlege ved FHI, sa til Dagbladet at tilfellene hovedsakelig er tilknyttet utbruddet som pågår i Nord-Italia.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart